Друштво

Дан слободе медија
у свјетлу нових изазова

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија, а организације за заштиту људских права и удружења новинара сматрају да је слобода медија посљедњих година погоршана.

Новинарима, удружењима новинара и запосленима у средствима јавног информисања у Републици Српској Међународни дан слободе медија честитали су званичници Српске, предсједник Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Из Удружења новинара Републике Српске, уз честитку колегама и цјелокупној јавности, навели су да овогодишњи Дан слободе медије дочекују уз веће изазове него прошле, али уз свијест да без функционалне и уређене медијске сцене, не може бити ни разговора о демократском друштву.

Удружење новинара Републике Српске - Фото: РТРС– Уколико смо демократско друштво, а Уставом смо засновани на тим принципима, слобода говора и слобода штампе, кључне су за исправно функционисање тако уређеног друштва. Без јавности рада власти и државних установа, нема правилног опредјељења на изборима. Самим тим нема ни демократије, те контроле три полуге власти (законодавне, судске и извршне) од стране друштва у цјелини – истичу из овог удружења.

Кажу да новинари и новинарство дијеле судбину других друштвених полуга и заједница у Српској, што новинаре чини мотивисаним да стварају услове за опште промјене на боље.

– УНРС ће у тој борби наставити да даје свој допринос и буде координациони и корективни фактор. Како између новинарске и других друштвених заједница, тако и између новинара међусобно. Два најбитнија питања која тренутно муче новинарску заједницу у односу са државом, јесу измјене кривичног законика у области увреде и клевете, односно њихова криминализација; те најављени закон о регулисању рада невладиних организација финансираних из иностранства за пропагандну дјелатност – наводи се у саопштењу.

Ова два законска рјешења, истичу најављена од стране носилаца скупштинске већине, од којих је један већ и усвојен у форми нацрта у Народној скупштини Републике Српске, кључна су за опште услове живота и рада новинара у Српској.

– Због тога УНРС посвећује велику пажњу развоју прилика на овом пољу, те сматрамо да је предвиђена динамика и распоред јавних расправа неодговарајући за овако важно питање. УНРС ће организовањем својих догађаја на ову тему, покушати да компензује недостатак пажње у јавности, како би сви могући негативни и позитивни аспекти оваквих законских рјешења, прије свега криминализације клевете, били освијетљени и размотрени од стране што већег броја заинтересованих појединаца и група – истичу у удружењу.

УНРС је става да су постојала далеко хитнија и битнија законска рјешења за новинарску заједницу, прије свега Закон о медијима.

– У условима када је судство сасвим неспремно и често неоспособљено да суди спорове са медијима и по постојећим законима, мишљења смо да законске измјене у области криминализације клевете и увреде преузете без јасног циља и пријеке потребе; те их у овом облику не можемо подржати – наводе они.

Свјетски дан слободе медија први пут је обиљежен 3. маја 1994. године.

Related posts

ДОНОСИМО РАСПОРЕД ОДЈЕЉЕЊА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

admin

Уникатне радове изложили и Дервенћани

admin

Дервенћани били дио кампа
на планини Чврсници

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još