ИЗДВОЈЕНОНовости

ДЕРВЕНТА СЕ БРАТИМИ СА РУСКИМ ГРАДОМ МИЧУРИНСКИМ

У циљу јачања сарадње српског и руског народа, те учвршћивања међусобног пријатељства, Дервенти је стигло писмо намјере о братимљењу са руском градом Мичуринским.

Писмо намјере начелнику општине Дервента Милораду Симићу уручио је прошле седмице у Српцу први замјеник  – савјетник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц на манифестацији „Дани Русије у Српцу“ која је организована поводом обиљежавања 75 година побједе над фашизмом.

На манифестацији, коју је организовала србачка Народна библиотека уз покровитељство Амбасаде Руске Федерације у БиХ, истакнуто је да српски и руски народ имају нераскидиве историјске, вјерске и културне везе, али да се и даље ради на јачању сарадње између Републике Српске и Руске Федерације.

Управо је то био мотив за позив на братимљење између градова у Руској Федерацији и Српској. Како је речено, сарадња ће се одвијати на културном, научном и привредном пољу, те области спорта, а потписивање званичних докумената о братимљењу планирано је идуће године, када то дозволи епидемиолошка ситуација.

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц казао је да је читава ова година у Русији у знаку обиљежавања 75. годишњице побједе над фашизмом, те да посебно радује пријатељство руског и српског народа.

– Ми подржавамо све активности које локалне власти и активисти предузимају у циљу развоја наших пријатељских односа, не само у области културе и науке, већ и у области привреди. Веже нас и заједничка историја, па смо на 30 плаката представили архивске снимке и материјале који приказују ослобођење земаља Југоисточне Европе од нацистичке окупације, уз подршку Народноослободилачког и партизанског покрета – рекао је Керестеџијанц.

Свечаности су поред савјетника Керестеџијанца  и  аташеа  за културу у Амбасади Руске Федерације Анастасије Гајдаљонак, присуствовали су и начелници општина  Србац Млађан Дргосављевић, Станара Душан Панић, те делегација Рафинерије нафте у Броду на челу са генералним директором Анатолијем Караљусом.

Писмо намјере о братимљењу са руским градом Расказовим уручено је и начелнику Станара, а оваква писма ће ускоро бити уручена и општинама Градишка, Брод и Србац.

Related posts

„Златним знаком“ крунисано 26 година хуманитарног рада

admin

СТИГЛА МЕХАНИЗАЦИЈА ВРИЈЕДНА 50.000 КМ

admin

Обиљежено 30 година од
страдања на власеничком ратишту

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još