ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист и СШЦ „Михајло Пупин“
одликовани поводом Дана Републике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик  уручио је данас, поводом Дана Републике Српске, ордене Његоша другог реда Јавном предузећу „Дервентски лист и Радио Дервента“ и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ поводом 110 година постојања.

Одликовања су на свечаности у Културном центру Бански двор у Бањалуци преузели директор „Дервентског листа и Радио Дервенте“ Чедо Вујичић и директорица дервентске образовне установе Гордана Асентић.

Први број Дервентског листа штампан је 12. децембра 1912. године под називом „Дервентски котарски лист“, а одликовање предсједника Српске стигло је као знак признања за дугогодишња дјела и рад која заслужују опште поштовање и истицање.

Гимназија у Дервенти међу првим је гимназијама отвореним у БиХ и то властитим средствима општине Дервента, те је пуних 110 година ризница знања у Дервенти.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да је данас поносан што у име Српске додјељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, која је посвећена пријатељима Републике који јој пружају подршку и љубав.

– Човјек је снажан колико има пријатеља, тако се мјери и држава по својим пријатељима који су увијек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају – рекао је Додик током додјеле одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Обиљежавање Дана Републике почело је данас низом свечаности.

Одликовања

Одликовања поводом Дана Републике уручују се за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње, као и политичких односа између пријатељских држава и заслуга на пољу јавних дјелатности којима се доприноси политичком, економском, друштвеном и привредном расту и развоју, али и здравственом, социјалном, културном, спортском и сваком другом виду напретка цјелокупног друштва, те посебан допринос у стварању и очувању Републике Српске, испољавању личне храбрости, као и врхунска достигнућа којима се свеукупно јачају мир, стабилност и просперитет Републике Српске.

Related posts

Храм на Врбицу одзвањао молитвом и дјечијим рецитацијама

admin

Мајске пензије веће за десет одсто

admin

На листи стипендиста чак 34 студента медицине

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još