ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист и СШЦ „Михајло Пупин“
одликовани поводом Дана Републике

Предсједник Републике Српске Милорад Додик  уручио је данас, поводом Дана Републике Српске, ордене Његоша другог реда Јавном предузећу „Дервентски лист и Радио Дервента“ и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ поводом 110 година постојања.

Одликовања су на свечаности у Културном центру Бански двор у Бањалуци преузели директор „Дервентског листа и Радио Дервенте“ Чедо Вујичић и директорица дервентске образовне установе Гордана Асентић.

Први број Дервентског листа штампан је 12. децембра 1912. године под називом „Дервентски котарски лист“, а одликовање предсједника Српске стигло је као знак признања за дугогодишња дјела и рад која заслужују опште поштовање и истицање.

Гимназија у Дервенти међу првим је гимназијама отвореним у БиХ и то властитим средствима општине Дервента, те је пуних 110 година ризница знања у Дервенти.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да је данас поносан што у име Српске додјељује ордење и одаје признања на церемонији поводом 9. јануара, која је посвећена пријатељима Републике који јој пружају подршку и љубав.

– Човјек је снажан колико има пријатеља, тако се мјери и држава по својим пријатељима који су увијек уз вас, поштују вас и спремни су да помогну. Српска се захваљује својим пријатељима који је поштују и уважавају – рекао је Додик током додјеле одликовања заслужним институцијама и појединцима поводом 9. јануара, Дана Републике Српске.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус.

Обиљежавање Дана Републике почело је данас низом свечаности.

Одликовања

Одликовања поводом Дана Републике уручују се за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње, као и политичких односа између пријатељских држава и заслуга на пољу јавних дјелатности којима се доприноси политичком, економском, друштвеном и привредном расту и развоју, али и здравственом, социјалном, културном, спортском и сваком другом виду напретка цјелокупног друштва, те посебан допринос у стварању и очувању Републике Српске, испољавању личне храбрости, као и врхунска достигнућа којима се свеукупно јачају мир, стабилност и просперитет Републике Српске.

Related posts

Црнча не заборавља своје хероје

Derventski List

Мирон и Бањчева најбољи спортисти

admin

Стефани Бањац хуманим гестом заслужила ријечи хвале

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još