Друштво

Диплома је одраз знања
и дисциплине и без тога
ништа и не вриједи

Некада смо у школи од ученика стварали људе, трудили се да буду васпитани и образовани. Треба омладини рећи да је диплома одраз знања и дисциплине и да без тога ништа и не вриједи.

Ријечи су то Недељка Мићића, наставника српског језика у осињској Основној школи „Ђорђо Панзаловић“ који је овог августа испраћен у пензију. Пуно се тренутака за памћење нанизало у сјећању овог просвјетног радника од давног 1. септембра 1979. године када је постао дио колектива осињске школе.

– Много лијепих успомена носим из школе. Памтићу све успјехе ђака и сјећати се свих резултата које је школа отварила у образовном и васпитном раду. Има ту и веома болних сјећања, попут времена када смо сахрањивали своје ђаке и колеге који су погинули на линији фронта или су прерано преминули – прича Мићић, један од омиљених наставника, али и колега у ОШ „Ђорђо Панзаловић“.

Свједок је Мићић, у свом радном вијеку, бројних промјена у школи, од броја ђака, па до образовног система.

– Осињска школа је седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека имала више од 1.200 ђака. Одјељење којем сам био разредник, 1968. годиште, одлични 5-д бројао је 36 ученика. Тада су била четири одјељења петог разреда или укупно 144 ђака у генерацији. Данас школа у Осињи има укупно око 150 ученика. То је некада била традиционална, класична школа која је имала своје предности и недостатке. Мислим да је било више предности, јер је школа, прије свега, уливала знање и имала јак васпитни дио, који је давао резултате што потврђују и родитељи и бивши ђаци – каже Мићић који је у два наврата био и директор осињске образовне установе.

Својим радним вијеком и посвећеношћу образовању и васпитању генерација ђака, позван је и да повуче паралелу између некадашњег и данашњег образовног система.

– Важно је да наставник стекне ауторитет и првенствено да буде примјер ђацима како да се понашају, не само у школи, већ и у средини у којој живе. Некада смо у школи од ученика стварали људе, трудили се да буду васпитани и образовани. Било је родитеља који су подржавали строжији приступ и жале за тим опхођењем, јер сматрају да се постизао далеко бољи ефекат у школовању. Моје мишљење је да је непотребна строгоћа, она треба бити одмјерена и примјерена могућностима и сваком појединцу – сматра Мићић додавши да су просвјетни радници некада били међу главним носиоцима носиоци развоја села и предводници бројних радних акција.

У вријеме када је био директор у осињској школи било је активности за похвалу.

– Са колегама смо формирали одјељење музичке школе, а имали смо и школу фудбала која је бројала више од 60 младих. Такође, познати смо били и по одбојкашким секцијама. Жао ми је што нисмо, а то је била моја жеља, у Осињи формирали одјељење стручне средње школе, гдје би наши ђаци могли да се образују, посебно за занате и пољопривредну струку, по чему је осињски крај познат – испричао је Мићић иза којег је богата биографија.

Још у вријеме школовања био је студент продекан педагошке академије Филозофског факултета, а  обављао је и функцију предсједника општинске конференције омладине и био делегат у републичкој конференцији омладине БиХ по доласку из војске. Завршио је југословенску допунску наставу у Њемачкој, директор осињске школе био је у два мандата, те одборник у дервентском парламенту.

Супруга

Недељку Мићићу су сви животни путеви спојени у просвјети. Супругу, која је такође наставница српског језика, је прије 40-так година упознао на семинару у школи.

– Нашли смо се и упознали на семинару у школи. Она предаје исти предмет као и ја у истој школи, и све је то лијепо функсионисало. Код куће смо причали о школи, ђацима, успјесима, ријечју, о свему. Једино када сам био директор, није вољела баш много да прича – кроз шалу каже Мићић.

Испраћај

Радни вијек испуњен обостраним поштовањем тако је и окончан, па су Недељку Мићићу у ОШ „Ђорђо Панзаловић“ приредили пригодан испраћај у пензију.

– Наставник Мићић ће поред стручности и професионализма остати запамћен по оргиналном смислу за хумор који ће недостајати колегама и ученицима. Желимо му да дуго, у здрављу, ужива у својој пензији, заједно са својом породицом – поручили су из школе.

Related posts

Симикић побједник стазе

admin

„Просвјета“ бира најљепше рукописе ћириличног писма

admin

ПЛЕСНА СМОТРА ОКУПИЛА 380 МЛАДИХ УМЈЕТНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još