ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дијабетес болест која узима маха

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра, из дервентског Дома здравља подсјетили су на важност превентивних и бесплатних прегледа у циљу раног откривања ове, али и других хроничних незаразних болести.

Превентивни прегледи подразумијевају мјерење крвног притиска, тјелесне тежине, одређивање пушачког статуса и шећера у крви за гојазне, а из дервентске здравствене установе истичу да су врата за прегледе отворена за све грађане.

– Оно што забрињава код шећерне болести јесте да је број обољелих из године у годину у порасту. Ми немамо тачне податке за посљедње три године с обзиром на ситуацију коју је проузроковала пандемија, али је према посљедњим подацима око 700 наших суграђана имало потврђену дијагнозу и то највећим припадници старије популације – рекао је др Радован Тодоровић подсјетивши да се дијабетес неријетко дијагностикује и код дјеце и то школског и предшколског узраста.

– Можемо разликовати тип 1 дијабетеса, који се најчешће јавља код дјеце и млађих  и тип 2 који је учесталији код особа старијих од 40 година. Класични симптоми дијабетеса оба типа су малаксалост, претјерана жеђ, учесталије мокрење, претјерана глад и губитак на тјелесној тежини – објаснио је др Тодоровић подсјетивши да су фактори ризика дијабетеса тип 1 генетске природе, док су за тип 2 пресудни и гојазност, физичка неактивност, преддијабетес, повишен крвни притисак или масноћа.

– Мјерама превенције можемо значајно допринијети спречавању настанка дијабетеса или успоравању његовог настанка. Те мјере подразумијевају правилну исхрану, физичку активност, и то кроз барем пола часа шетње дневно, регулацију масноће у крви, смањење тјелесне тежине и престанак пушења – казао је др Тодоровић.

Related posts

Мајка шесторо дјеце
изгубила битку са болешћу

Derventski List

Поштовати прописане мјере, појачане контроле

admin

ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ ШТО БОЉИ, ЈЕР МЕДИЦИНА НЕ ПРАШТА ГРЕШКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još