Друштво

ДЈЕЦИ УКАЗАНО НА ВАЖНОСТ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА

Дом здравља Дервента је поводом 7. априла, Свјетског дана здравља, организовао бројне радионице, предавања и посјете за ученике и малишане из вртића, а све у циљу повећања свијести најмлађих о важности превенције и очувања здравља.

С обзиром да се Свјетски дан здравља ове године обиљежава под мотом „здравље доступно свима“, истакнут је значај примарне здравствене заштите, која је у дервентском Дому здравља, како су истакли у овој установи, на виском нивоу.

Како би се упознали са службама и начином рада, особље Дома здравља, малишанима из вртића „Трол“  је показало да примање вакцине, посјета зубару и вађења крви нису страшни, те су им током обиласка установе указали на важност здравог начина живота, а почастили су их и здравим намирницама.

Екипа Хигијенско-епидемиолошке службе одржала је интерактивне радионице за ученике од првог до четвртог разреда ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи о значају личне хигијене и правилне исхране у очувању здравља. Радионице на исту тему су одржане и за све ученике у подручним школама у Црнчи, Горњим Церанима, Доњој Осињи и Појезни.

Центар за ментално здравље одржао је низ едукација о емоционалној писмености, насиљу на интернету и менталном здрављу за ученике деветог разреда ОШ „Никола Тесла“, док су ученици седмог, осмог и деветог разреда ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима учили и о важности превенције насиља, те репродуктивном здрављу.

– Служба превентивне, дјечије и опште стоматологије је  ученике шестог, седмог, осмог и деветог разреда осињске основне школе упознала са каријесом, зубним каменцем, протезом, а обављени су и превентивни стоматолошки прегледи ученика – саопштили су из ове здравствене установе додајући да су се ученици деветог разреда Основне школе „19. април“ упознали са ризицима које носе неадекватна исхрана и хигијена зуба.

– Дом здравља у оквиру својих редовних активности, поред пружања квалитетне и свеобухватне здравствене заштите на примарном нивоу пацијентима, велику пажњу поклања и промоцији здравља и превенцији обољења – истакли су из Дома здравља.

Related posts

Михајло уз терапију
листа сликовнице

Derventski List

Драгица Ђекић оставила
неизбрисив траг у животу Дервенте

Derventski List

Враћа се новогодишња еуфорија

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još