Друштво

Економисти стална
потреба тржишта рада

Стална потреба тржишта рада за стручњацима из области економије, права и трговине, те интересовање ученика за ову струку усмјерили су уписну политику Стручне и техничке школе у правцу опредјељења да једно одјељење од 24 ученика у новој школској години чине економски техничари.

Осим квалитетног знања које омогућава запослење по завршетку средњошколског образовања, ова струка свакако је добра подлога и за усавршавање и наставак школовања. С обзиром да ученици током четири године осим економије упијају знања и из сродних струка, права и трговине, ово занимање међу будућим средњошколцима једно од најтраженијих.

– Економија, право и трговина су међусобно повезане струке. Док се економија бави проучавањем производње, расподјеле и потрошње добара и услуга у друштву, право је фокусирано на начине функционисања правних система, доношења закона и њихове примјене, те провођење правних одлука, уговора, управљања ризицима, привредном праву и слично. Трговинска струка се фокусира на разумијевање читавог спектра вјештина из области функционисања тржишта. Наши ученици током четири године упијају квалитетно знање из свих ових области – казали су из Стручне и техничке школе додавши да по завршетку средње школе, ученици имају широк распон могућности.

– Ученици економске школе могу се запослити у разним секторима као што су банкарство, финансије, рачуноводство, маркетинг, а могућност запослења имају и у органима државне управе и локалне самоуправе, матичном уреду, земљишно тржишном уреду, осигуравајућем друштву, суду и свима јавним и приватним предузећима. Није занемарива ни чињеница да запослени у економским секторима обично имају солидне личне дохотке – објаснили су из ове школе.

Такође, важно је напоменути да захваљујући изучавању предмета из економске струке, ученици стичу предузетничке вјештине и способности за покретање властитог бизниса.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да је веома важно да будући средњошколци исправно изаберу будуће занимање.

– Како би ђацима олакшали избор и приближили занимања која нуди наша школа, група професора Стручне и техничке школе у наредном периоду посјетиће дервентске основне школе – рекла је Јовићева додавши да ова школа нуди и веома широку лепезу ваннаставних активности важних за лични развој сваког ђака.

– Свакако, осим квалитетне редовне наставе, надамо се да ће ђаци увидјети да је ово школа са душом и да у нашој школи могу исказати своје таленте и развијати креативност и комуникативност кроз ваннаставне активности – казала је Јовићева.

Да њено будуће звање буде економски техничар прије три године одлучила је ученица Данијела Митровић.

– За мој избор пресудна је била могућност запослења коју ово занимање нуди, јер не постоји ни једна дјелатност, којој није потребан административни радник. Од економиста се очекује прецизност, систематичност, ажурност и одговорност како би се избјегле погрешке у раду с подацима – казала је Митровићева.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која су понуђена ученицима у Стручној и техничкој школи.

Related posts

Вожња електричним тротинетом само уз дозволу

admin

Право на регресирани дизел остварило још 148 произвођача

admin

Искористити све ресурсе
против вршњачког насиља

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još