Друштво

Електро струка тражена
и перспективна

Могућности брзог запослења, па и покретања самосталног бизниса, довели су занимања из електро струке међу пожељна, те је због тога Средњошколски центар „Михајло Пупин“ у свој план уписа за 2024/2025. годину уврсио комбиновано трогодишње одјељење електричар -електроинсталатер и аутоелектричар.

У овом одјељењу има мјеста за по 12 ученика у оба занимања, с тим да је електричар – електроинсталатер дефицитарно занимање у Републици Српској. Сви свршени основци који се опредијеле за будуће занимање електричар-електроинсталатер стећи ће знања уз помоћ којих могу самостално да уграђују електричне инсталације, постављају уређаје електричне расвјете, постављању цијеви и водове, уграђују разводне ормаре, прикључне елементе, уређаје и електроопрему. Важан дио посла електроинсталатера односи се на превентивно одржавање електричне опреме.

Током три године школовања, будући аутоелектричари стичу знања и вјештине да одржавају, поправљају, замјењују и регулишу рад електричних и електронских уређаја, склопова и инсталација у возилима. Аутоелектричаробавља монтажне, сервисне и послове одржавања електричних уређаја и опреме путничких возила и радних машина. Поправља кварове при раду, односно тражи узроке квара, те их отклања, а посао се  углавном одвија у сервисним радионицама или у случају интервенција – на терену.

Из школе су истакли да ова установа располаже стручно опремљеним кабинетима за извођење практичне наставе на електричним уређајима, машинама и инсталацијама, као и да будући аутоелектричари посјећују са професорима радионице гдје се могу упознати са свим сегментима рада у овом занимању.

– Такође, веома је важно да истакнемо да је ученицима и у овим, као и у другим занимањима, доступна широка лепеза ваннаставних активности које наша школа нуди. Циљ нам је да наши ученици постану не само добри стручњаци, већ првенствено добри, честити и одговорни будући креатори друштва у којем живимо, а вјерујемо да је подстицање хумане стране, као и креативности, културе и спорта начин да то постигнемо – казали су из ове школе.

Да је ријеч о занимањима које може да буде право задовољство за све оне који воле да поправљају и управљају електроником истакао је професор Зоран Сарић.

– Вјерујем да ће бити све већа потреба за електричарима и уопште кадровима из електро струке, а нашим ученицима настојимо током школовања да укажемо на све вјештине које могу да искористе и када почну да раде или ако се опредијеле за даље усавршавање – рекао је Сарић.

Ученик трећег разреда смјер аутоелектричар Милан Васлићи стакао је да је ово занимање изабрао због широког спектра могућности.

– Вјерујем да након неког времена постоји и могућност покретања сопственог бизниса, а сигуран сам да уз темеље знања и практични приступ који су нам пренијели професори имам чврст темељ знања – казао је Васлић.

Дервентски лист у наредним бројевима представиће и остала занимања која ће СШЦ „Михајло Пупин“ понудити будућим средњошколцима у школској 2024/2025. години.

Related posts

Уљепшали празнике
за око 120 суграђана

Derventski List

ОШ „19. април“ поносно
истакла своје резултате

Derventski List

СТАРИ И РИЈЕТКИ ПРЕДМЕТИ ПРОБУДИЛИ ЗНАТИЖЕЉУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još