ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЖИВОТ И ДЈЕЛО МИЛАНКОВИЋА ДО 7. ОКТОБРА У ДЕРВЕНТИ

Живот и достигнућа једног од највећих српских научника Милутина Миланковића уоквирени у изложбу, представљени су данас Дервенћанима у Центру за културу.

Савез иноватора Републике Српске организовао је ову изложбу поводом 140 година од рођења математичара, астронома, климатолога, геофизичара, грађевинског инжењера и доктора техничких наука, а у нашем граду ће бити постављена до 7. октобра.

Генерални секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пашић казао је да је ријеч о изложби на којој је Миланковић представљен на 28 банера.

– Чињеница је да се у нашем народу мало зна о Милутину Миланковићу, а поред Николе Тесле и Михајла Пупина, ријеч је о великану који заслужује да се о њему говори, не само из почасти, већ и из корисности за сваку генерацију, која треба да се образује на узорима какви су ови великани – истакао је Пашић.

Ученик трећег разреда гимназије Дејан Китоњић казао је да је изложба одлична, те да је одушевљен начином на који су представљене чињенице из живота и рада Милутина Миланковића.

– Данас смо имали прилику да научимо нешто више. Наиме, подаци су приказани на веома занимљив начин и праћени су илустрацијама, што је веома важно када је памћење у питању – рекао је Китоњић додавши да га наука веома занима.

Наставник математике, физике и информатике у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Бојан Радовић истакао је да су ученици, али и наставници имали прилику да сазнају нешто више о првом Србину који је постао доктор техничких наука.

– Између осталог, његов значај се огледа у објашњењу климатских промјена, приједлогу измјене јулијанског календара и још много тога. Вриједна пажње је и његова сарадња са модерним научницима тог доба – казао је Радовић.

Related posts

Васкршњи базар уљепшава највећи хришћански празник

admin

КАРАНТИН НА ПЛЕХАНУ НАПУСТИЛО 11 ОСОБА

admin

НЕ ИЗОСТАЈЕ ПОДРШКА МАЈКАМА СА ВИШЕ ДЈЕЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još