ИЗДВОЈЕНОНовости

ЗАШТО ДА УПИШЕМ: РАЧУНАРСКО – ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Дервентски лист, пред почетак уписа ђака у средње школе, покренули су рубрику у којој ће бити представљена занимања за која се знања стичу у овој школи. Циљ је да, барем дјелимично, помогнемо будућим средњошколцима при избору занимања.

Од данас па до петка, на нашем порталу читајте шта Средњошколски центар „Михајло Пупин“ нуди својим ђацима у различитим струкама.

РАЧУНАРСКО – ИНФОРМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

Пратећи трендове савременог друшта и развоја науке и технологије, као и потребе на тржишту рада, наша школа и ове године уводи атрактиван смјер, рачунарско – информатичку гимназију. Према статистичким подацима Завода за запошљавање Републике Српске тренутно, а и у будућности, приликом запошљавања било са средњом стручном спремом или са факултетском дипломом, послодавци траже знање из области информационих технологија.

Рачунарско – информатичка гимназија омогућава ученицима да поред темељног општег образовања, стекну и стручна знања и вјештине из области информационих технологија. Циљ Рачунарско – информатичке гимназије је да своје ученике оспособи за самосталан рад, а у исто вријеме омогући и широку проходност на све факултете у земљи и иностранству. Наставни план и програм састоје се од групе стручних предмета из области информационих технологија, као и предмета за стицање општег образовања.

Неки од стручних предмета су: програмирање, рачунарски системи, оперативни системи, рачунарске мреже, базе података и мултимедијални системи.

Ово је прави смјер за ученике који имају афинитет за природне науке, а у исто вријеме желе да своје знање прошире и на информационе технологије.

 

Највећа дилема при одабиру школе јесу занимања и послови који се могу обављати након завршетка школовања, а предност рачунарско – информатичке гимназије јесте спој гимназије и средње стручне школе. Тиме се обезбеђује велика предност на тржишту рада, у области која је једна од најтраженијих код нас и у свијету, а уз то и одлично плаћена.

 

Послови

Након завршетка рачунарско – информатичке гимназије, ученици се могу запослити као ИТ професионалци у различитим областима:

– Програмер (C,C++,C#, HTML, ASP.NET, JavaScript, SQL);
– Web програмер;

– Администратор рачунарских мрежа;

– Администратор база података;

– Графички дизајнер;

– Web дизајнер.

Related posts

УРЕЂЕН КАНАЛ ВУКОВИЈА

admin

Стручном литературом унаприједити предшколско васпитање

admin

Зимско „облачење“ возила празни новчанике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još