ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За стипендије конкурисало
99 студената и ученика

На конкурс за додјелу стипендија редовним студентима и надареним средњошколцима за школску 2023/2024. годину који је расписала Градска управа стигле су пријаве 29 средњошколаца и 70 студената, а након што комисија рангира пријављене биће објављена прелиминарна листа стипендиста.

Казали су то у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности Градске управе, подсјећајући да је у буџету града за ову годину предвиђено 200.000 марака за стипендирање студената и ђака. Нагласили су и да је у току припремање прелиминарне ранг – листе која ће ускоро бити објављена.

– Комисија је прегледала пријаве, бодовала пријаве и сада слиједи рангирање и припремање прелиминарне ранг -листе. Послије објављивања ове листе, студенти и ученици имају осам дана за приговоре, а потом ће бити састављена и објављена коначна ранг – листа – објаснили су из одјељења.

Студентима и ученицима који се нађу на коначној ранг – листи, додали су, биће одобрена стипендија за школску 2023/2024. годину, а градоначелник ће са њима закључити уговор. О термину потписивању уговора стипендисти ће бити благовремено обавијештени.

Из одјељења су додали да су пријаву на конкурс поднијела 53 студента првих година, као и 17 студената виших година студија, а 80 студената предало је увјерење о упису наредне године студија и на тај начин обновили стипендију.

Пријаве на конкурс стигле су и са адреса обје дервентске средње школе.

– На конкурс су стигле пријаве укупно 26 ученика који похађају наставу у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, и то 18 ученика, и осам ученика Стручне и техничке школе. Такође, на конкурс су се пријавила и три ученика који средњошколско образовање стичу у другим градовима – подаци су из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Право на подршку из буџета града имају сви редовни студенти који су први пут уписали прву и више године студија на првом циклусу студија, дјеца погинулих и несталих бораца и цивилних жртава рата, дјеца без оба родитеља, као и дјеца из социјално угрожених породица и дјеца са инвалидитетом. Такође, стипендију могу добити и редовни ученици средњих школа за одличан успјех, те ако су дјеца без оба родитеља или из социјално угрожене категорије становништва.

Град Дервента је у протеклој школској години стипендирао 174 студента и ученика.

Износ

Како су навели из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности студентима ће мјесечно бити исплаћивано 120 марака, а надареним ученицима средњих школа 70 КМ.

Related posts

Плесни ритмови
окупљају све узрасте

Derventski List

Не види се крај поскупљењима, литар дизела 3,30 КМ

admin

Његовање суживота
остаје главни задатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još