Друштво

Знањем гради
перспективу за будућност

Рачунари и програмирање моја су најужа интересовања, а средња школа ми је помогла да се дефинитивно одлучим чиме желим да се бавим у животу, али и да изградим своју личност.

Ријечи су то ученика генерације Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Вука Врањеша који је ову титулу захваљујући изврсном успјеху и залагању у гимназији рачунарско – информатичког смјера. Овај млади Дервенћанин још на почецима свог школовања заљубио се у знање, а с годинама је глад за новим информацијама само расла.

– Учитељица ми је уз прва знања пренела и љубав према учењу и научила ме да се рад и труд увек исплате. У предметној настави су се моја интересовања само ширила, па сам ишао на такмичења из географије, српског и енглеског језика, физике и информатике. Када је дошло време за избор занимања, нисам се двоумио, јер је гимназија темељ знања за факултет, а рачунари и програмирање спадају у моја ужа интересовања. Могу рећи да се уопште нисам покајао, да ми је средња школа помогла да се дефинитивно одлучим чиме желим да се бавим у животу, а и да изградим своју личност – објаснио је Врањеш признавши да гимназија захтјева доста труда и пожртвовања.

– Гимназија захтева озбиљно ангажовање, што оставља мало слободног времена, али ја сам се заиста много посветио свим предметима и наукама, тако да могу рећи да сам тежио ка томе да будем ученик генерације. Та титула ми много значи и драго ми је да сам успио да је достигнем, јер сам имао јаку конкуренцију – објаснио је овај Дервенћанин којем физика, математика и информатика итекако „иду од руке“, чему свједоче бројни успјеси на такмичењима.

Ове науке, како додаје Врањеш, на листи су његових приоритета и за будућност.

– Имам много жеља за будућност, а прва од њих је да упишем и завршим један од програмерских смерова на Факултету техничких наука у Новом Саду. Планирам да упишем софтверско инжењерство – информационе технологије. Послије тога се надам да ћу наставити образовање и усавршавање ради примене стечених знања у науци. Свиђа ми се та комбинација решавања проблема и употребе математике у практичне сврхе, као и рачунарска средина. Како сам у свом досадашњем школовању схватио да не треба узалудно трошити време и занемарити таленте које има свако од нас, настојаћу да „одржим“ и љубав према физици, тако да или ће ова област доћи као други факултет или ћу опет ступити у контакт са физиком кроз мастер или докторске студије – рекао је Врањеш.

Овај младић пред којим је засигурно блистава будућност, у међувремену, путовањима ће хранити своју знатижељу за новим земљама и културама.

Такмичења

Уз редовно школовање, Вук Врањеш је још у основној школи похађао и додатне едукације и кампове, а успјеси које је низао на такмичењима нису прошли незапажено.

– Сматрам да су такмичења  добра прилика да проверите где се налазите у односу на друге, као и да упознате нове пријатеље који имају иста интересовања као и ви. Од успеха на такмичењима издвојио бих учешће на републичким такмичењима из физике и информатике у трећем разреду, а ове школске године освојио сам друго место на регионалном такмичењу из математике, те прво место на регионалном такмичењу из физике и четврто место на републичком такмичењу. Тиме сам обезбедио улазницу за учешће на БиХ олимпијади физичара. За све резултате имао сам велику подршку управе школе, професора, другова и породице – казао је Вук Врањеш.

Related posts

Стотине малишана плесаће у сриједу на тргу

admin

Прекиди у снабдијевању
струјом у четвртак и петак

Derventski List

„Весели стројеви“ радо виђени у двориштима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još