Друштво

Знањем гради
перспективу за будућност

Рачунари и програмирање моја су најужа интересовања, а средња школа ми је помогла да се дефинитивно одлучим чиме желим да се бавим у животу, али и да изградим своју личност.

Ријечи су то ученика генерације Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Вука Врањеша који је ову титулу захваљујући изврсном успјеху и залагању у гимназији рачунарско – информатичког смјера. Овај млади Дервенћанин још на почецима свог школовања заљубио се у знање, а с годинама је глад за новим информацијама само расла.

– Учитељица ми је уз прва знања пренела и љубав према учењу и научила ме да се рад и труд увек исплате. У предметној настави су се моја интересовања само ширила, па сам ишао на такмичења из географије, српског и енглеског језика, физике и информатике. Када је дошло време за избор занимања, нисам се двоумио, јер је гимназија темељ знања за факултет, а рачунари и програмирање спадају у моја ужа интересовања. Могу рећи да се уопште нисам покајао, да ми је средња школа помогла да се дефинитивно одлучим чиме желим да се бавим у животу, а и да изградим своју личност – објаснио је Врањеш признавши да гимназија захтјева доста труда и пожртвовања.

– Гимназија захтева озбиљно ангажовање, што оставља мало слободног времена, али ја сам се заиста много посветио свим предметима и наукама, тако да могу рећи да сам тежио ка томе да будем ученик генерације. Та титула ми много значи и драго ми је да сам успио да је достигнем, јер сам имао јаку конкуренцију – објаснио је овај Дервенћанин којем физика, математика и информатика итекако „иду од руке“, чему свједоче бројни успјеси на такмичењима.

Ове науке, како додаје Врањеш, на листи су његових приоритета и за будућност.

– Имам много жеља за будућност, а прва од њих је да упишем и завршим један од програмерских смерова на Факултету техничких наука у Новом Саду. Планирам да упишем софтверско инжењерство – информационе технологије. Послије тога се надам да ћу наставити образовање и усавршавање ради примене стечених знања у науци. Свиђа ми се та комбинација решавања проблема и употребе математике у практичне сврхе, као и рачунарска средина. Како сам у свом досадашњем школовању схватио да не треба узалудно трошити време и занемарити таленте које има свако од нас, настојаћу да „одржим“ и љубав према физици, тако да или ће ова област доћи као други факултет или ћу опет ступити у контакт са физиком кроз мастер или докторске студије – рекао је Врањеш.

Овај младић пред којим је засигурно блистава будућност, у међувремену, путовањима ће хранити своју знатижељу за новим земљама и културама.

Такмичења

Уз редовно школовање, Вук Врањеш је још у основној школи похађао и додатне едукације и кампове, а успјеси које је низао на такмичењима нису прошли незапажено.

– Сматрам да су такмичења  добра прилика да проверите где се налазите у односу на друге, као и да упознате нове пријатеље који имају иста интересовања као и ви. Од успеха на такмичењима издвојио бих учешће на републичким такмичењима из физике и информатике у трећем разреду, а ове школске године освојио сам друго место на регионалном такмичењу из математике, те прво место на регионалном такмичењу из физике и четврто место на републичком такмичењу. Тиме сам обезбедио улазницу за учешће на БиХ олимпијади физичара. За све резултате имао сам велику подршку управе школе, професора, другова и породице – казао је Вук Врањеш.

Related posts

Опрез због могућег невремена

Derventski List

Троје волонтера из Дервенте
дио кампа на планини Чврсници

Derventski List

Усвојени програмски документи, чланарина поскупљује за марку

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još