Друштво

Исказна подршка
дјеци са потешкоћама

Малишани из вртића „Трол“ уз подршку ученика основних и средњих школа пригодним програмом обиљежили су данас 2. април, Свјетски дан свјесности о аутизму, пославши поруку да у друштву треба да буде мјеста за све различитости.

Најмлађи и школарци спортским такмичењима, плесом уз посебну кореографију и музикцу, подржали су сву дјецу са сметњама у развоју.

Директорица „Трол“ Гордана Симић казала је да ова предшколска установа велике напоре улаже у инклузију и то онако како је то приписао правилник донесен у оквиру Закона о предшколском васпитању и образовању.

– У нашем вртићу имамо 13 дјеце са одређеним сметњама, не само аутистичног спектра, и настојимo да свима њима и њиховим родитељима пружимо сву могућу подршку. Данас смо на овај начин настојали да заједно са основним и средњим школама, Домом здравља, Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, Центром за социјални рад и другим установама пошаљемо поруку из нашег града о важности подршке дјеци са потешкоћама – истакла је Симићева додавши да у вртићу „Трол“ дјелује Центар за рани раст и развој у којем са дјецом раде стручна лица.

– У овом центру пружамо подршку дјеци која бораве у вртићу и њиховим родитељима, али и свој другој дјеци која нам се обрате – рекла је Симићева истакавши да ће, када вртић буде проширен, имати и ресурсну собу са свом потребном опремом.

Дефектолог Тијана Бојанић истиче да је веома важно да родитељи код дјеце на вријеме уоче промјене.

– Много је погрешних увјерења и предрасуда о аутизму, а важно је да знамо да је то стање које траје цијели живот и да то није болест која се може лијечити. У раној доби то је изостанак контакта очима или ако не употребљава предмете на прави начин. Можда највећа карактеристика је кашњење у говорно – језичком развоју и слично – објаснила је Бојанићева.  

Програму у вртићу присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, одборници у градској скупштини, директори школа, родитељи и други гости.

Related posts

Пет деценија
дијеле срећу и тугу

Derventski List

Молитвено и свечано
на Спасовдан

Derventski List

Малена балерина снива снове „на врховима прстију“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još