Друштво

Изборни процес мора
бити квалитетнији и транспарентнији

Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама и жртвама рата у БиХ „Прави пожар“ из Дервенте, као чланица Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом“, представила је препоруке за унапређење изборног процеса, а које подразумијевају увођење нових технологија, бољу заштиту изборног права и утврђивање резултата избора.

Предсједник Удружења „Прави пожар“ Спасоје Кулага рекао је да су као локални партнер коалиције „Под лупом“ пратили опште изборе 2022. године у Дервенти и Броду.

– Имали смо 30 посматрача који су били ангажовани током изборног дана, а препорукама које представљамо настојимо да унаприједимо и учинимо квалитетнијим и транспарентнијим изборни процес у БиХ – рекао је Кулага.

Препоруке коалиције „Под лупом“ односе се на потребу увођења нових технологија у изборни процес, односно скенирање гласачких листића, електронску идентификацију бирача на бирачком мјесту, те унос резултата гласања у електронски систем ЦИК-а БиХ са бирачког мјеста одмах по утврђивању резултата гласања. Препоручено је и измијенити поступак избора предсједника и замјеника бирачких одбора, односно утврдити јасне критеријуме, те омогућити приговор на изборни процес у свакој фази изборног процеса. Коалиција сматра да потребно увести обавезу поништавања избора за она бирачка мјеста гдје се утврди вишак гласачких листића, снизити унутарстраначки изборни праг за опште изборе у БиХ са 20 на десет одсто и изједначити га са изборним прагом за локалне изборе, као и поједноставити акредитовање нестраначних посматрача које акредитује ЦИК БиХ.

Коалиција „Под лупом“ до сада је пратила 18 изборних циклуса, а надлежни органи усвојили су 26 њихових препорука.

Related posts

Најмлађи музичари свираће
и пјеваће у част Дану жена

Derventski List

Уређено гробље и
простор око споменика

Derventski List

У помоћ стигла модерна
приколица од 50.000 КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još