ИЗДВОЈЕНОНовости

Конзуларне услуге од сада и у Дервенти

У дому Хрватског културног друштва „Напредак“ у Дервенти данас су озваничени конзуларни дани, што је почетак праксе на коју ће убудуће моћи да рачунају сви становници који буду имали потребе за конзуларном помоћи, савјетима и консултацијама.

Конзуларни дани, како је истакнуто, у „Напретковом“ дому биће одржавани сваке друге сриједе у мјесецу од десет до 14 часова.

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић казао је да потреба за конзуларном помоћи у Дервенти постоји одавно, што је и сам уочио већ приликом преузимања дужности 2019. године.

– Дервента је регионално средиште Посавине и показало се да постоји потреба за успостављањем конзуларних дана у овом граду. Ми смо да сада имали ту праксу у Јајцу и Бихаћу, а територијалном реорганизацијом конзуларно представништво у Јајцу је прешло у надлежност Витеза, те се створио простор за отварање новог представништва. Услови који су владали у вријеме пандемије условили су да се намјера отварања представништва у Дервенти реализује тек сада – рекао је Пиличић објаснивши да ће конзуларне услуге у Дервенти моћи да добију становници из читаве Посавини.

– Свим становницима, без обзира на националност или вјероисповијест, а који требају услуге попут регулисања држављанства, путовнице, путних листова и разних других административних послова, стојимо на располагању – додао је Пиличић.

Да ће конзуларни дани у Дервенти бити од користи за становнике свих  националности потврдио је и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић казавши да је то евидентно с обзиром на структуру захтјева који долазе у Генерални конзулат Хрватске у Бањалуци.

– Сви који желе, између осталог, да поднесу захтјев за држављанство Хрватске или дозволу за рад у овој земљи, то ће од сада моћи да учине и у Дервенти – рекао је Јерковић.

Градоначелник Милорад Симић казао је да један од резултата који Дервенти могу да служе за понос јесте и отварање конзуларних дана.

– Представници Генералног конзулата биће у Дервенти два пута мјесечно на располагању за све народе и њихове потребе које имају у вези са административним питањима. То користи народу и има моју подршку – казао је Симић додавши да могућности које се на овај начин отварају требало и заслужити.

– Дервента слови за мини – регионални центар Посавине и моја сљедећа задаћа је да Дервента стекне статус регионалног центра којем би гравитирале околне општине, Брод, Модрича и Вукосавље – казао је Симић.

Предсједник „Напретка“ у Дервенти фра Мирко Филиповић казао је да му је веома драго што се остварила идеја која се родила прије неколико година.

– Овај дом је увијек људима излазио у сусрет за њихове потребе, па смо имали и тајницу која је помагала при аплицирању за различите пројекте за изградњу или обнову стамбених јединица и то је било од велике користи за бројне грађане – рекао је Филиповић.

Поводом отварања конзуларних дана у Дервенти, у „Напретковом“ дому одржана је и пригодна свечаност којој су присуствовали и други представници хрватског народа у БиХ, између осталих в.д. Републичког секретаријата за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш и предсједник дервентског ХДЗ-а БиХ и одборник у Скупштини града Маријан Кљајић.

 

Related posts

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

admin

Војска РС неодвојиви дио
бића српског народа

Derventski List

Брига о борачкој популацији
примарни задатак

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još