Друштво

КРСНА СЛАВА ОВЕ ГОДИНЕ САМО СА УКУЋАНИМА

С обзиром да је појава корона вируса увелико промијенила свакодневицу, те условила прилагођавање новонасталој ситуацију, тако ће и многи вјерници ове године своје крсне славе прослављати у другачијим условима него до сада.

Предстојеће славе Лазареву суботу, Ђурђевдан и Марковдан многи вјерници, у складу са препорукама надлежних, али и свештеника, прославиће у најужем кругу породице.

Свештеник Радојица Ћетковић позива Дервенћане који ускоро треба да прославе своје крсне славе да се уздрже од славља на велику и славу прославе у кругу породице, уз славску свијећу, кољиво и крсни хљеб.

– Моја крсна слава је Свети Лазар и славићу је само са мојим укућанима, без гостију. Сљедеће године ћемо све надокнадити, ако Бог да – рекао је Ћетковић.

Он је додао да се и у храмовима широм општине поштују мјере које су донијели републички и општински штаб за ванредне ситуације, а односе се на прилагођавање спречавању ширења корона вируса.

– Позивамо вјернике да се придржавају свих упутстава те да се уздрже, колико год је то могуће, од одласка у цркву и великих окупљања, за добробит свих нас. Ми смо се потрудили да заштитимо вјернике који долазе у цркву и урадили све што је у нашој моћи. На улазу у Саборни храм Успења Пресвете Богородице увијек стоји неко ко дезинфикује руке вјерницима који улазе у храм, а дајемо и заштитне маске и рукавице свима који их немају – казао је Ћетковић.

Да су Дервенћани одговорно приступили препорукама у вези са прославом крсне славе у новонасталој ситуацији потврђује и то да је већина оних који славе Лазареву суботу већ обавијестила своје госте да ће ове године славу обиљежити у кругу породице.

– Не желимо никога да доводимо у опасност. Већ сам све обавијестио да ове године славу обиљежавам са укућанима због цијеле ове ситуације. Има времена, славићемо – рекао је суграђанин Миленко Вујичић.

Кољиво, сахране,

помени

Свештеник Радојица Ћетковић додаје да се у свим црквама освештава кољиво, у парохијани се могу организовали тако да један домаћин носи кољиво за освештање и за себе и за своје комшије, што је један од начина да се избјегну гужве. Када се ради о сахранама у вријеме када је забрањено окупљање, Ћетковић каже да се опијела обављају у ужем кругу породице, на отвореном, односно само на гробљу.

Позив

Епархија зворничко-тузланска позвала је вјернике да се придржавају одлука Владе Републике Српске и Републичког штаб за ванредне ситуације с циљем борбе против ширења епидемије вируса корона, а да би се сачували људски живот. Из епархије су поручили вјерницима старијим од 65 година да се придржавају одлуке о цјелодневној забрани кретања да не би угрозили своје животе, а ако имају било какву вјерску потребу савјетовани им је да се путем телефона обрате надлежном свештенику. Епархија је скренула пажњу осталим вјерницима да приликом боравка у храму буду прописно удаљени једни од других на начин како то закон прописује. Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске упутили су молбу вјернима да породичну крсну славу прославе само у кругу своје уже породице.

Related posts

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

admin

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

admin

Неколико села
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još