Eкономија

Малу породичну радионицу
извели на европско тржиште

Породица Симикић, отац Гроздан и његов истоимени син, још један су примјер да су рад и залагање есенција успјешног пословања, па је њихова мала радионица на породичном имању у Доњем Детлаку стасала до предузећа са иностраним партнерима.

Симикић млађи не крије да је од малена маштао да имао своју фирму, а тај сан му се остварио 2017. године када је са оцем покренуо производњу машина за резање и цијепање дрва. То се показало као одличан пословни потез, па је недуго затим предузеће „GSG Metal – Machinery“ пословање проширило и изван граница БиХ.

– Када смо основали предузеће углавном су производили резаче и цјепаче дрва за тршиште БиХ. Било је посла и сву зараду смо улагали у проширење простора и набавку опреме. Три године послије предузеће смо пререгистровали и орјентисали се на европско тржиште – испричао је Симикић не кријући да почеци нису били лаки.

– Било је много одрицања и улагања, али све се исплатило. Путем Привредне коморе БиХ успјели смо да уђемо на њемачко тржиште и почнемо производњу металне галантерије за њихов намјештај. Сарадња са њемачким партнерима траје више од двије године и све је у најбољем реду – каже Симикић који у плану има проширење производње.

– Тренутно послујемо у производној хали од 250 квадратних метара коју смо саградили на породичном имању. Планирамо проширење овог објекта и набавку ЦНЦ машина  за обраду метала, као и робота за заваривање разних позиција, чиме би требали да убрзамо процес производње – додаје Симикић.

Његов отац Гроздан не крије задовољство што је са сином изградио посао који добро функционише.

– Имамо толико наруџби да нисмо у могућности све да стигнемо. Сада нам је најважније да испоштујемо купца из Њемачке за којег производимо металне дијелове за намјештај. Радостан сам што смо успјели да покренемо посао, иако је у почетку то мало изгледало немогуће. Много одрицања и велика воља је потребна да човјек оствари своје планове – каже Симикић. 

За сада млади Симикић уз оца и једног радника успијева да одржи позитивно пословање, а са проширењем производње планирају да запосле нове раднике.

Страх

Гроздан Симикић млађи каже да се млади махом плаше да заплове немирним водама предузетништва, али да он о томе није имао двојбу.

– Човјек мора покушати. Постоји страх због ризика, то је нормално, али ако не покушаш како ћеш знати да ли си могао успјети. Иако је вођење сопственог бизниса много одговорније, ја сматрам да је то лакше него радити за другога – наводи Симикић истичући да је у претходној години фирма позитивно пословала, а уз то су успјели да остваре и све зацртане циљеве.

Related posts

Почела подјела регресираног дизела

admin

ДЕРВЕНТИ ПОНУЂЕНО СНАБДИЈЕВАЊЕ ПРИРОДНИМ ГАСОМ

admin

ПРОЦЕДУРАЛНЕ ГРЕШКЕ ОДГОДИЛЕ СТЕЧАЈ У „УНИСУ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još