Новости

Милановићева посјета и додјела
одликовања провокација, смијенити Николаша

Предсједништво Градске борачке организације Дервента  најоштрије је осудило окупљање припадника 103. бригаде ХВО у Дервенти и додјелу одликовања бригади од стране предсједника Хрватске Зорана Милановића истакавши да овај чин доживљава као тешку провокацију, те захтијевају смјену потпредсједника Скупштине града Дервента Маринка Николаша као једног од главних организатора доласка Милановића у Дервенту.

У закључцима који су саопштени послије данашње сједнице Предсједништва ове организације наводи се да су суботњи догађаји у Дервенти, како су и упозоравали, изазвали огорчење и бијес припадника борачких категорија, првенствено породица погинулих, инвалида и заробљеника.

– Окупљање припадника 103. бригаде ХВО у Дервенти и додјелу одликовања од стране предсједника Хрватске доживљавамо као тешку провокацију и упозоравамо организаторе и подстрекаче да су дотакли црвену линију и да никад више не покушају да организују нешто слично. Нећемо мирно посматрати вријеђање и понижавање српских жртава и знаћемо адекватно одговорити на понављање оваквих или сличних испада – навели су из Градске борачке организације позивајући надлежне институције БиХ, чија надлежност је договарање посјета страних државника и утврђивање протокола, да ову организацију и цијелу јавност, обавијесте о евентуалним пропустима приликом процедуре утврђивања протокола.

– Ако је додјела одликовања била планирана захтијевамо одговорност оних који су то одобрили, а ако није, захтијевамо да јавно саопште да је предсједник Хрватске одступио од утврђеног протокола – саопштили су из организације напомињући да је једини дервентски функционер који се 25. марта 2023. године састао са Зораном Милановићем потпредсједник Скупштине града Маринко Николаш.

– Он је истовремено и један од главних организатора доласка Милановића у Дервенту. Због тога захтијевамо смјену Маринка Николаша с функције потпредсједника Скупштине града. Очекујемо да приједлог рјешења о разрјешењу Маринка Николаша са функције потпредсједника Скупштине града подржи најмање 27 одборника у Скупштини града – истиче се у саопштеним закључцима који су достављени Борачкој организацији Републике Српске, градоначелнику Милораду Симићу, предсједнику Скупштине града Мирку Земуновићу, свим клубовима одборника и парламентарним партијама у Дервенти, те Одбору за борачко инвалидску заштиту НС РС.

Related posts

Скулптуре дају нову
ноту мјесту страдања

Derventski List

Дуг списак тема
пред одборницима

Derventski List

Почеле припреме за Вашар

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još