Култура

„Мој рат“ сага о вјечној
борби добра и зла

Монодрама о једном од највећих комичара свих времена Чарлију Чаплину под називом „Мој рат“ изведена је вечерас у Центру за културу, а лик Чаплина публици је приближио Раде Кости који је прошле године дипломирао на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.
-Ово је монодрама о животу Чарлија Чаплина, а централна тема је филм „Велики диктатор“ који је он направио о Хитлеру и све посљедице које је имао због тог филма, и својих говора који је држао. То је прича коју људи не очекују да виде у монодрами, а мени је било занимљиво да не радим оно што људи очекују. Срж монодраме је на фону добра и зла, која је позната у књижевности и културу од када човјек записује нешто. Хитлер и Чаплин су рођени четири дана разлике исте године и мјесеца. Чаплин у монодрами каже да има осјећај да их је виша сила послала заједно на овај свијет да га држе у равнотежи, то је порука, да је константна борба добра и зла – казао је Костић.
Наводи да му је извор за монодраму била аутобиографија о овом чувеном комичару, а сам задатак је настао на четвртој години академије под руководјењем проф. Елене Трепетове Костић.
-И пракса је да се у седмом семестру ради испитни задатак, који се може назвати умјетник и његово дјело. Јованка Божовић Миловановић је наша професорка сценског говора, која је дала свој допринос овој монодрами – навео је Костић додајући да је премијера монодраме била 14. октобра у Народном позоришту РС, после тога у Москви, те широм БиХ.

Related posts

„НЕМАЊИЋИ“ ДОНИЈЕЛИ РАСКОШ КРАЉЕВИНЕ

admin

Објављен зборник „Код куће остани, животе одбрани“

admin

Галерију библиотеке
испунили ученички радови

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još