ИЗДВОЈЕНОНовости

МЈЕСЕЧНИ БОРАЧКИ ДОДАТАК ЗА 12.229 КОРИСНИКА

Влада Републике Српске донијела је на јучерашњој сједници Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о борачком додатку, према којој ће борци који испуне услове за признавање права на мјесечни борачки додатак у 2019. години, право на ову накнаду остваривати од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева.

– Број корисника који су испунили услов за остваривање мјесечног борачког додатка у погледу година живота и категорије борца у 2018. години и којима исплата почиње са 1. јануаром 2019. године је 6.120, за шта је на годишњем нивоу потребно обезбиједити 4.661.712 марака – саопштено је из Владе.

Додају да ће још 6.109 бораца од прве до пете категорије у 2019. години испунити услов у погледу година живота и имати право на подношење захтјева за признавање права на мјесечни борачки додатак током ове године.

– То значи да ће у 2019. години право на мјесечни борачки додатак остваривати 12.229 нових корисника, за шта је на годишњем нивоу потребно 7.002.012 – наводи се у саопштењу.

Влада је донијела и одлуку о одобрењу четири милиона марака за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину.

– Унапређење положаја ових лица вршиће се исплатом личне инвалиднине лицима са инвалидитетом која испуњавају услове, у мјесечном новчаном износу од 100 КМ – саопштено је из Владе уз подсјећање на услове које је потребно испунити за остваривање овог права.

Услови за остваривање личне инвалиднине су: пребивалиште у Републици Српској,  зависност од помоћи и његе другог лица приликом задовољавања основних животних потреба, оштећење/обољење настало у развојном периоду и тјелесно оштећење од 80 до 100%.

Личну инвалиднину не могу остварити лица која остварују примања по основу инвалидитета стеченог у рату, као и лица која  остварују право на смјештај у установу социјалне заштите и право на збрињавање у хранитељску породицу или која су смјештена у другу установу на терет буџетских средстава.

 

Related posts

СТРУЧНА ШКОЛА ОТВОРИЛА ВРАТА ЗА НОВЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕ

admin

Дијабетес болест која узима маха

admin

Ново возило за сигурнији превоз корисника „Сунца“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još