ИЗДВОЈЕНОНовости

МЈЕСЕЧНИ БОРАЧКИ ДОДАТАК ЗА 12.229 КОРИСНИКА

Влада Републике Српске донијела је на јучерашњој сједници Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о борачком додатку, према којој ће борци који испуне услове за признавање права на мјесечни борачки додатак у 2019. години, право на ову накнаду остваривати од првог дана наредног мјесеца по подношењу захтјева.

– Број корисника који су испунили услов за остваривање мјесечног борачког додатка у погледу година живота и категорије борца у 2018. години и којима исплата почиње са 1. јануаром 2019. године је 6.120, за шта је на годишњем нивоу потребно обезбиједити 4.661.712 марака – саопштено је из Владе.

Додају да ће још 6.109 бораца од прве до пете категорије у 2019. години испунити услов у погледу година живота и имати право на подношење захтјева за признавање права на мјесечни борачки додатак током ове године.

– То значи да ће у 2019. години право на мјесечни борачки додатак остваривати 12.229 нових корисника, за шта је на годишњем нивоу потребно 7.002.012 – наводи се у саопштењу.

Влада је донијела и одлуку о одобрењу четири милиона марака за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину.

– Унапређење положаја ових лица вршиће се исплатом личне инвалиднине лицима са инвалидитетом која испуњавају услове, у мјесечном новчаном износу од 100 КМ – саопштено је из Владе уз подсјећање на услове које је потребно испунити за остваривање овог права.

Услови за остваривање личне инвалиднине су: пребивалиште у Републици Српској,  зависност од помоћи и његе другог лица приликом задовољавања основних животних потреба, оштећење/обољење настало у развојном периоду и тјелесно оштећење од 80 до 100%.

Личну инвалиднину не могу остварити лица која остварују примања по основу инвалидитета стеченог у рату, као и лица која  остварују право на смјештај у установу социјалне заштите и право на збрињавање у хранитељску породицу или која су смјештена у другу установу на терет буџетских средстава.

 

Related posts

Подршка Владе вјетар у леђа модернизацији производње и запошљавању

admin

ОБЈАВЉЕНИ КОНКУРСИ ЗА УПИС У ДЕРВЕНТСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

Припреме за Вашар у пуном јеку

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još