Култура

„Ноћ музеја“ украсиће
четири изложбе

Припреме за „Ноћ музеја“, манифестацију током које се Дервента придружује градовима широм Европе у промоцији музејске дјелатности увелико су почеле, а централни догађај биће отварање четири изложбе 13. маја.

Ријеч је о двије домаће поставке из завичајне збирке, и то етнолошке и изложбе оружја, тачније колекцију пушака и пиштоља, те гостујуће изложба „Фреске у БиХ“ ауторке Милице Котур и изложбе библиотекарки из Универзитетске библиотеке РС под називом „Култура на фронту“.

Како је објаснила директорица библиотеке Мирјана Плиснић посјетиоци ће имати прилику да погледају занимљиве поставке.

– Планирано је да у нашој галерији отворимо изложбу „Фресаке у БиХ“ чија је ауторка начелница Одјељења за заштиту културног насљеђа РС, тако да ћемо по први пут угостити и представника из министарства у оквиру ове манифестације. На спрату ће бити изложени и експонати наше установе, које ће посјетиоци имати прилику да погледају и током љета. Једна поставка сачињена је од оружја, односно 21 пушке и 24 пиштоља, а то је збирка експоната коју нам је поклонио Недељко Кузмановић из Сочанице. Друга домаћа изложба је етнолошка збирка, а осмишљена је тако да представимо и ношњу, вез, предмете који су уобичајени за огњиште, алате и оруђе, тако да посјетиоци пред собом имају приказ живота наших предака – објаснила је Плиснићева додавши да ће први спрат библиотеке бити обојен културом Републике Српске у периоду између 1992. и 1995. године.

– На првом спрату Дервенћани ће имати прилику да погледају изложбу ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешић Стојановић под називом „Култура на фронту“, то јест култура Републике Српске у периоду од 1992. до 1995. године. Такође, испред зграде библиотеке планиране су анимације за најмлађе суграђане у виду интерактивне радионице инспирисане изложбом, а за добру забаву побринуће се аниматор Жиле, те осликавање лица – објаснила је директорица библиотеке.

Изложбе 

Плиснићева је истакла да ће мјесец мај у овој установи бити обиљежен са још двије изложбе.

– Изложба рукотворина насталих на радионици Удружења жена „Дервента“ планирана је за 17. мај, а 22. маја биће отворена изложба ликовних радова ученика од шестог до деветог разреда Основне школе „Никола Тесла“. Ријеч је о ликовном и креативном изражавању ученика, а ту изложбу ће припремити наставница Јелена Бардак – казала је Плиснићева.

Related posts

„Басном из мог дворишта“ одушевили публику

admin

Концерт „Viva la musica“ сутра

admin

ВЕЧЕРАС „НОЋ БОГОВА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!