Култура

„Ноћ музеја“ украсиће
четири изложбе

Припреме за „Ноћ музеја“, манифестацију током које се Дервента придружује градовима широм Европе у промоцији музејске дјелатности увелико су почеле, а централни догађај биће отварање четири изложбе 13. маја.

Ријеч је о двије домаће поставке из завичајне збирке, и то етнолошке и изложбе оружја, тачније колекцију пушака и пиштоља, те гостујуће изложба „Фреске у БиХ“ ауторке Милице Котур и изложбе библиотекарки из Универзитетске библиотеке РС под називом „Култура на фронту“.

Како је објаснила директорица библиотеке Мирјана Плиснић посјетиоци ће имати прилику да погледају занимљиве поставке.

– Планирано је да у нашој галерији отворимо изложбу „Фресаке у БиХ“ чија је ауторка начелница Одјељења за заштиту културног насљеђа РС, тако да ћемо по први пут угостити и представника из министарства у оквиру ове манифестације. На спрату ће бити изложени и експонати наше установе, које ће посјетиоци имати прилику да погледају и током љета. Једна поставка сачињена је од оружја, односно 21 пушке и 24 пиштоља, а то је збирка експоната коју нам је поклонио Недељко Кузмановић из Сочанице. Друга домаћа изложба је етнолошка збирка, а осмишљена је тако да представимо и ношњу, вез, предмете који су уобичајени за огњиште, алате и оруђе, тако да посјетиоци пред собом имају приказ живота наших предака – објаснила је Плиснићева додавши да ће први спрат библиотеке бити обојен културом Републике Српске у периоду између 1992. и 1995. године.

– На првом спрату Дервенћани ће имати прилику да погледају изложбу ауторки Милијане Бојић и Сузане Пешић Стојановић под називом „Култура на фронту“, то јест култура Републике Српске у периоду од 1992. до 1995. године. Такође, испред зграде библиотеке планиране су анимације за најмлађе суграђане у виду интерактивне радионице инспирисане изложбом, а за добру забаву побринуће се аниматор Жиле, те осликавање лица – објаснила је директорица библиотеке.

Изложбе 

Плиснићева је истакла да ће мјесец мај у овој установи бити обиљежен са још двије изложбе.

– Изложба рукотворина насталих на радионици Удружења жена „Дервента“ планирана је за 17. мај, а 22. маја биће отворена изложба ликовних радова ученика од шестог до деветог разреда Основне школе „Никола Тесла“. Ријеч је о ликовном и креативном изражавању ученика, а ту изложбу ће припремити наставница Јелена Бардак – казала је Плиснићева.

Related posts

НЕПОНОВЉИВИ НЕЛЕ ОДУШЕВИО И ОВАЈ ПУТ

admin

Специфичности БиХ сабране у путописни водич

admin

Духовна музика и пјесма
њежни пут до срца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još