ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Органска производња хвата замах

Органска производња, која заузима све важније мјесто у области пољопривреде, све је занимљивија и дервентским произвођачима, и то кроз засаде хељде, луцерке и шипка.

Према подацима Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе у овој години из буџета града на име три захтјева за подстицај органске производње одобрено је укупно 4.605 марака. Правилником о додјели подстицаја предвиђена је подршка од 500 КМ за хектар органске производње.

Један од три произвођача којима су одобрени подстицаји из буџета је Мики Рикановић и то за засад органске хељде. Рикановић у Бијелом брду на 30 дунума већ двије године узгаја хељду по принципима органске производње. Иако се у овој области обрео случајно, више је него задовољан.

– Првобитно сам био потписао уговор да за фирму која се бави органском производњом узгајам хељду, међутим, фирма је усљед пандемије морала да стави кључ у браву, па сам сам наставио да се бринем о засаду – објашњава Рикановић додавши да је прве године засада заорао, правећи тиме ефекат гнојива, а потом поново на истом мјесту засијао исту културу.

Рикановић истиче да држава, али и локална заједница посвећују доста пажње оваквом виду производње, те да подстицајима успијева да покрије све трошкове.

– Подстицаји се редовно исплаћују, тако да већ могу да планирам идућу годину – казао је Рикановић додајући да производња органске хељде и није много захтјевна у односу на неке друге културе.

– Пласман такође није проблем јер постоје продавнице специјализоване за продају органских производа, тако да сам лако успио да пронађем купца. Међутим, како нисам инсталирао систем за наводњавање ове године је суша спржила засад, па је и принос доста мањи – казао је Рикановић који планира да започне и узгој органске бундеве.

Органској производњи посветио се и Јуре Зубак који у  Шушњарима узгаја луцерку.

– Сматрам да је органска производња много захтјевнија, али због тога има много већу корист, са аспекта коришћења, али и очувања околине – истакао је Зубак додајући да његовом засаду велику штету наносе штеточине попут дивљих свиња, али и дрвосјече које немилосрдно тракторима прелазе преко парцеле.

На списку пољопривредних произвођача који су ове године остварили право на подстицај у области органске производње је и Драгана Дувњак која узгаја органски шипак.

Начин производње

Органска производња је облик пољопривредне производње који комбинује најбоље еколошке праксе, висок ниво биолошке разноликости, очување природних ресурса и примјену високих стандарда. Методе органске производње подразумијевају примјену природних поступака и супстанци, а ограничавају или потпуно елиминишу употребу синтетизованих средстава.

Related posts

Полиција у Дервенти спремна
да одговори на све изазове

Derventski List

Прослављени значајни јубилеји образовања у Жеравцу

admin

ЗАРАЖЕНИ НАСТАВНИК ИЗ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ И ДИО УЧЕНИКА У ИЗОЛАЦИЈИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još