Новости

Откривен обновљени
споменик „Три крушке“

Обновљени споменик „Три крушке“ у Сочаници који је подигнут палим борцима и мјештанима осињског и сочаничког краја у Другом свјетском рату откривен је данас у присуству мјештана, припадника СУБНОР-а и потомака Народноослободилачке борбе, који су се данас, по први пут послије Одбрамбено – отаџбинског рата окупили да одају пошту погинулим испред спомен – плоче.

На мјесту споменика, који је девастиран и разрушен у посљедњем рату, мјештани су се окупљали сваке године 1. маја, а од данас поново стоји као знамење жртвама рата у овом селу.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић подсјетио је да су са овог подручја започеле акције које су довеле до ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату. 

– На овом подручју које обухвата села Осињу, Сочаницу, Црнчу, Појезну, Горње и Доње Церане, пред сами рат дешавала су се сва окупљања и организационе акције, устанци, организације радничког покрета и основане прве партизанске бригаде које су претходиле ослобођењу Дервенте, а која је у то доба била упориште државе НДХ и толико окупирана да се није могло дјеловати. Дужни смо да гајимо и чувамо традицију и преносимо је на наше младе како су наши преци ослободили наша подручја због чега ми и данас постојимо слободни – рекао је Прерадовић.

Вијенац на новообновљени споменик положили су представници дервентског СУБНОР-а, као и градоначелник Дервенте Милорад Симић.

– Нисмо погријешили када смо прије неколико година почели обнову споменика подигнутих погинулим у Народноослободилачком рату, а драго ми је да је и овај споменик обновљен, да смо се окупили и, како су овдје истакли, да ће бити одређен датум за наредне године када ћемо се и сљедећих година окупљати у спомен погинулих – казао је Симић.

На основу јавног позива Министарство рада и борачко – инвалидске заштите Владе РС одобрило је дервентском СУБНОР-у 2.500 марака, а како је објаснио шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић, из буџета града издвојена су средства за уређење површине око споменика, прилазног пута и подизање јарбола.

Откривању споменика поред мјештана и потомака Народноослободилачког рата, те представника дервентског јавног живота, присуствовао је и народни посланик Денис Пијетловић.

Related posts

Обиљежен Дан полиције РС

Derventski List

ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ГОДИНАМА ЧЕКАЈУ ПРАВДУ

admin

Лопови украли Медаљу ослободиоца Брода из стана генерала Лисице

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još