Новости

Откривен обновљени
споменик „Три крушке“

Обновљени споменик „Три крушке“ у Сочаници који је подигнут палим борцима и мјештанима осињског и сочаничког краја у Другом свјетском рату откривен је данас у присуству мјештана, припадника СУБНОР-а и потомака Народноослободилачке борбе, који су се данас, по први пут послије Одбрамбено – отаџбинског рата окупили да одају пошту погинулим испред спомен – плоче.

На мјесту споменика, који је девастиран и разрушен у посљедњем рату, мјештани су се окупљали сваке године 1. маја, а од данас поново стоји као знамење жртвама рата у овом селу.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић подсјетио је да су са овог подручја започеле акције које су довеле до ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату. 

– На овом подручју које обухвата села Осињу, Сочаницу, Црнчу, Појезну, Горње и Доње Церане, пред сами рат дешавала су се сва окупљања и организационе акције, устанци, организације радничког покрета и основане прве партизанске бригаде које су претходиле ослобођењу Дервенте, а која је у то доба била упориште државе НДХ и толико окупирана да се није могло дјеловати. Дужни смо да гајимо и чувамо традицију и преносимо је на наше младе како су наши преци ослободили наша подручја због чега ми и данас постојимо слободни – рекао је Прерадовић.

Вијенац на новообновљени споменик положили су представници дервентског СУБНОР-а, као и градоначелник Дервенте Милорад Симић.

– Нисмо погријешили када смо прије неколико година почели обнову споменика подигнутих погинулим у Народноослободилачком рату, а драго ми је да је и овај споменик обновљен, да смо се окупили и, како су овдје истакли, да ће бити одређен датум за наредне године када ћемо се и сљедећих година окупљати у спомен погинулих – казао је Симић.

На основу јавног позива Министарство рада и борачко – инвалидске заштите Владе РС одобрило је дервентском СУБНОР-у 2.500 марака, а како је објаснио шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић, из буџета града издвојена су средства за уређење површине око споменика, прилазног пута и подизање јарбола.

Откривању споменика поред мјештана и потомака Народноослободилачког рата, те представника дервентског јавног живота, присуствовао је и народни посланик Денис Пијетловић.

Related posts

УКРИНА СЕ ПОВЛАЧИ, ВОДА ДОШЛА ДО 22 ОБЈЕКТА

admin

ПОКРЕНУТЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ВОДОВОД У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

admin

Александар Ђекић на челу
ешалона кадета МУП-а РС

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još