Култура

Подршка Владе вјетар
у леђа културној сцени

Дервентска културна сцена и њени протагонисти који вриједно стварају нова дјела добили су подршку из Министарства просвјете и културе Републике Српске за своје пројекте, што је својеврсни вјетар у леђа за њихово даље афирмисање.

Позитиван одговор за аплицирање на јавни позив министарства за суфинансирање пројеката из области културе за 2023. годину добили су дервентска књиженица Александра Мариловић и вођа Драмског студија при Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ Синиша Тешановић, али и ова установа, те дервентска културно – умјетничка друштва.

Мариловићева, захваљујући Влади, има подршку за издавање нове збирке поезије.

– Међу пројектима из области издавачке дјелатности који ће бити суфинансирани нашао се мој рукопис за збирку поезије „Нешто неизрециво блиско“. Одувијек сам мирна и дољедна у својој љубави према стваралаштву, али и одговорности према таленту и настојању да одржим мој језик аутентичним што се, ето, препознало и препознаје се. Ово је моја поетска реалност, па сам  срећна и захвална што се и другима допада начин на који представљам своје вријеме – казала је Мариловићева.

Синиша Тешановић подршку министарства добио је за свој књижевни првијенац, роман „Громовити витез Вук“.

– Овај роман је мој првијенац и излет у нешто што до сада нисам радио, а дјело је  настало током пандемије корона вируса, али тек ће ове године бити објављен. Велики је значај у томе што је Министарство просвјете и културе РС препознало значај и вриједност овог романа, али вриједно је истаћи и да је то уједно и олакшица да дјело дође до дјеце у школама и уопште да се промоција одржи за циљну групу а то су прије свега тинејџери. Код нас је тржиште за ту узрасну доб најмање заступљено и школе вапе за таквим дјелима, нарочито драмским дјелима и романима – објаснио је Тешановић додавши да је жанр романа епска фантастика, а проткан је словенском митологијом.

– Прије свега, овај роман може да охрабри дјецу, младе и одрасле да пишу оно што им се свиђа, за чим изгарају и све оне жанрове које воле да прате. Дјело је замишљено као триологија и надам се да ћу остварити ту идеју – рекао је Тешановић.

Из Министарства просвјете и културе саопштили су да ће, у складу са расположивим средствима у буџету, од пријављених 319, суфинансирати укупно 208 пројеката пријављених на јавни конкурс за суфинансирање пројеката и програма у култури за 2023. годину

Културно – умјетничка

друштва и библиотека

Осим књижевних остварења, министарство се нашло и Српском културном – умјетничком друштву „Дервента“, и то за реализацију Фестивала етно – пјесме у протеклој години и гостовање у Албанији, те Културном умјетничком друштву младих „Босиљак“ за Интер фолк фестивал „Босиљковање“ у 2023. години, гостовања у Линцу и Прагу, те постављање кореографије „Глуво гламочко коло“. Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ подршка је стигла за конзервацију и рестаурацију збирке текстила.

Related posts

МЛАДИ ГОВОРНИЦИ УЉЕПШАЛИ „АРТ СЦЕНУ“

admin

УЧЕНИЦИ НАСТУПИЛИ НА „ВИШЊИЋЕВИМ ДАНИМА“

admin

Сликарски умјетнички изражаји
украсили нову галерију

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još