Култура

Подршка Владе вјетар
у леђа културној сцени

Дервентска културна сцена и њени протагонисти који вриједно стварају нова дјела добили су подршку из Министарства просвјете и културе Републике Српске за своје пројекте, што је својеврсни вјетар у леђа за њихово даље афирмисање.

Позитиван одговор за аплицирање на јавни позив министарства за суфинансирање пројеката из области културе за 2023. годину добили су дервентска књиженица Александра Мариловић и вођа Драмског студија при Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ Синиша Тешановић, али и ова установа, те дервентска културно – умјетничка друштва.

Мариловићева, захваљујући Влади, има подршку за издавање нове збирке поезије.

– Међу пројектима из области издавачке дјелатности који ће бити суфинансирани нашао се мој рукопис за збирку поезије „Нешто неизрециво блиско“. Одувијек сам мирна и дољедна у својој љубави према стваралаштву, али и одговорности према таленту и настојању да одржим мој језик аутентичним што се, ето, препознало и препознаје се. Ово је моја поетска реалност, па сам  срећна и захвална што се и другима допада начин на који представљам своје вријеме – казала је Мариловићева.

Синиша Тешановић подршку министарства добио је за свој књижевни првијенац, роман „Громовити витез Вук“.

– Овај роман је мој првијенац и излет у нешто што до сада нисам радио, а дјело је  настало током пандемије корона вируса, али тек ће ове године бити објављен. Велики је значај у томе што је Министарство просвјете и културе РС препознало значај и вриједност овог романа, али вриједно је истаћи и да је то уједно и олакшица да дјело дође до дјеце у школама и уопште да се промоција одржи за циљну групу а то су прије свега тинејџери. Код нас је тржиште за ту узрасну доб најмање заступљено и школе вапе за таквим дјелима, нарочито драмским дјелима и романима – објаснио је Тешановић додавши да је жанр романа епска фантастика, а проткан је словенском митологијом.

– Прије свега, овај роман може да охрабри дјецу, младе и одрасле да пишу оно што им се свиђа, за чим изгарају и све оне жанрове које воле да прате. Дјело је замишљено као триологија и надам се да ћу остварити ту идеју – рекао је Тешановић.

Из Министарства просвјете и културе саопштили су да ће, у складу са расположивим средствима у буџету, од пријављених 319, суфинансирати укупно 208 пројеката пријављених на јавни конкурс за суфинансирање пројеката и програма у култури за 2023. годину

Културно – умјетничка

друштва и библиотека

Осим књижевних остварења, министарство се нашло и Српском културном – умјетничком друштву „Дервента“, и то за реализацију Фестивала етно – пјесме у протеклој години и гостовање у Албанији, те Културном умјетничком друштву младих „Босиљак“ за Интер фолк фестивал „Босиљковање“ у 2023. години, гостовања у Линцу и Прагу, те постављање кореографије „Глуво гламочко коло“. Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ подршка је стигла за конзервацију и рестаурацију збирке текстила.

Related posts

НАГРАЂЕНИ ЂАЧКИ РАДОВИ ПОВОДОМ 8. МАРТА

admin

КЊИЖЕВНА ПРЕПОРУКА: „ПЕТКАНА“

admin

Покровски пјеснички конкурс отворен до 15. септембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još