Култура

Једногодишње музичко путовање крунисано концертом

Полазници Музичке радионице „Соната“ представили су се вечерас у Центру за културу хорским наступима и изведбама на клавиру, на концерту симболичног назива „1. круг око Сунца“ којим је „Соната“ обиљежила прву годину рада.

„Соната“ је пројекат професорице музике Валентине Шатаре, која је малим суграђанима понудила да од најмлађих дана стичу музичко искуство и брусе таленте. Данас радионице похађа око 40 малишана у Дервенти и Броду, а знање које су стекли у протеклих 365 дана показали су у четири блока.
– Ово је наш први круг око Сунца и ја се надам да неће бити посљедњи. Радимо активно у Броду и Дервенти гдје са дјецом радим групно и кроз игру, а такође радим индовидуално на часовима клавира. За овај наступ припремили смо четири блока и то по два пјевачка и два свирачка – рекла је Шатара истакавши да и овог пута нису наступили сви полазници јер су неки на годишњем одмору.
Иначе, ово је трећи концерт полазника „Сонате“, која је наастала спонтано и због интересовања једне мајке која је жељела да њена петогодишња кћерка похађа часове клавира, а за то није имала могућности у редовном школовању.
Професорица Шатара каже да је на почетку рада много истраживала како да ради са дјецом тог узраста и млађом.
– Прије него што сам почела да радим у оквиру радионице мислила сам да су дјеца тог узраста мала и да им прсти нису у потпуности развијени за свирање, али се испоставило да јесу и да су дјеца заиста талентована и способна и у том узрасту. Постепено се појавила жеља да радим и са млађом и старијом дјецом а да то не буду само часови клавира него музичка забава за дјецу – додала је она.
Својим наступима малишани су развеселили своје најмилије, који су Центар за културу испунили до посљедњег мјеста и сваки наступ наградили аплаузом.

Related posts

Почињу радионице сликања у библиотеци

admin

„Цјеловитост“ Саре Савић плијени сликарским мајсторијама

admin

Вече посвећено стиховима 22. марта

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još