ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОДСТРЕК ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ТЕЖАК 331.400 КМ

За развој пољопривреде и села у 2019. години из буџета општине исплаћено је укупно 331.400 марака, а свих 312 запримљених захтјева за подстицаје испунили су критеријуме и позитивно су ријешени.

Навели су то из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Општинске управе додајући да су осим подршке пољопривредницима, удружењима и задругама, одобрени и подстицаји за суфинансирање пројеката, као и издвојена средства за едукацију и сајмове.

– Од 312 позитивно ријешених захтјева 288 се односило на подршку директној производњи, дугорочном развоју, коришћењу средстава од накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта и закупа пољопривредног земљишта у својини РС. На име суфинансирања пројеката у пољопривреди одобрена су 23 захтјева, док је за едукацију произвођача и организацију изложби, семинара и сајмова одобрен један захтјев – казали су из овог одјељења.

Појашњавају да директна производња, за чију је реализацију исплаћено око 287.600 марака, обухвата подстицаје за приплодну стоку, производњу млијека и меса, формирање мини фарми, пчеларску производњу, директну подршку биљној производњи, као и за љековито, ароматично, зачинско и индустријско биље и хељду. У ову категорију спада и производња поврћа и цвијећа, те подстицај за органску производњу.

Као подршка дугорочном развоју исплаћено је 10.000 КМ, а ради се о подршци за подизање вишегодишњих засада, док је од средстава за промјену намјене пољопривредног земљишта и закупа пољопривредног земљишта у својини РС, за крчење и калцификацију земљишта исплаћено  2.550 марака.

– Када је у питању испитивање квалитета земљишта, исплаћени подстицај за ту намјену износио је 460 марака. Дакле, узето је осам узорака земљишта, од чега пет  узорака за ратарску и три за воћарску производњу. За хемијску анализу узорака пољопривредног земљишта Општинска управа има уговор са Пољопривредним институтом из Бањалуке. Апелујемо на пољопривредне произвођаче са подручја општине да искористе прилику и подносе захтјеве за ову врсту подстицаја, јер се ради о итекако важном предуслову за развој производње. Наиме, испитивање квалитета земљишта увелико може утицати на смањење примјене агротехничких мјера, те значајно допринијети бољем резултату сјетве – истакли су у овом одјељењу.

За подршку едукацији пољопривредних произвођача, изложбе, семинаре и сајмове исплаћено је 1.600 марака.

У сарадњи са Јединицом за координацију пројеката у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за реализацију Пројекта развоја руралног пословања, а који се финансира из средстава Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), општина Дервента је учествовала са износом од 29.170 КМ за суфинансирање пројеката у пољопривреди.

– Укупна вриједност до сада реализованих пројеката је 345.700 марака, а пројекти су се односили на набавку пољопривредне механизације, опреме за пчеларску производњу, стеоних јуница, као и на производне пакете намијењене за сјетву корнишона. Веома је важно да пољопривредни произвођачи схвате да кроз удруживање могу остварити значају добит у виду неопходних средстава за производњу или усавршавање процеса властите производње – рекли су у овом одјељењу.

Пољопривредници, који су корисници општинских подстицаја, редом истичу да се ради о значајној подршци производњи, а сигурност исплате додатни је мотив да аплицирају за ова средства.

 

Пшеница

Одјељење за привреду и друштвене дјелатности обавјештава пољопривредне произвођаче да су путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде  одобрени подстицаји за производњу меркантилне пшенице у 2020. години.

– Право на подстицајна средства имају регистровани пољопривредни произвођачи који су извршили јесењу сјетву меркантилне пшенице у 2019. години, који су поднијели захтјев и пријавили  сјетву као начин коришћења пољопривредног земљишта у Регистру пољопривредних газдинстава у 2020. години – истичу из овог одјељења додајући да пријаве и захтјев за сјетву меркантилне пшенице пољопривредни произвођачи могу преузети у канцеларији број 6. општине Дервента.

Рок за пријаву је до 31. јануара 2020. године.

ИСПЛАЋЕИ ПОДСТИЦАЈИ

81.500 КМ

квалитетно приплодна стока и набавка приплодних стеоних јуница и музних грла

31.520 КМ 

производња меса

125.940 КМ

производња млијека

27.340 КМ

пчеларство

7.200 КМ

воћарство и виноградарство

16.587 КМ

поврће и цвијеће

3.160 КМ

љековито, ароматично и индустријско биље и хељда

1.560 КМ

органска производња

2.800 КМ

набавка опреме

3.013 КМ

промјена намјене и закуп пољопривредног

1.600 КМ

едукација

29.170 КМ

суфинансирање пројеката

Related posts

„ОНЛАЈН“ РАДИОНИЦА ДОСТУПНА И ДЕРВЕНЋАНИМА

admin

Нове свлачионице на стадиону „Текстилца“ добијају кров

admin

По први пут електронски
упис првачића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još