ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОДСТРЕК ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ТЕЖАК 331.400 КМ

За развој пољопривреде и села у 2019. години из буџета општине исплаћено је укупно 331.400 марака, а свих 312 запримљених захтјева за подстицаје испунили су критеријуме и позитивно су ријешени.

Навели су то из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Општинске управе додајући да су осим подршке пољопривредницима, удружењима и задругама, одобрени и подстицаји за суфинансирање пројеката, као и издвојена средства за едукацију и сајмове.

– Од 312 позитивно ријешених захтјева 288 се односило на подршку директној производњи, дугорочном развоју, коришћењу средстава од накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта и закупа пољопривредног земљишта у својини РС. На име суфинансирања пројеката у пољопривреди одобрена су 23 захтјева, док је за едукацију произвођача и организацију изложби, семинара и сајмова одобрен један захтјев – казали су из овог одјељења.

Појашњавају да директна производња, за чију је реализацију исплаћено око 287.600 марака, обухвата подстицаје за приплодну стоку, производњу млијека и меса, формирање мини фарми, пчеларску производњу, директну подршку биљној производњи, као и за љековито, ароматично, зачинско и индустријско биље и хељду. У ову категорију спада и производња поврћа и цвијећа, те подстицај за органску производњу.

Као подршка дугорочном развоју исплаћено је 10.000 КМ, а ради се о подршци за подизање вишегодишњих засада, док је од средстава за промјену намјене пољопривредног земљишта и закупа пољопривредног земљишта у својини РС, за крчење и калцификацију земљишта исплаћено  2.550 марака.

– Када је у питању испитивање квалитета земљишта, исплаћени подстицај за ту намјену износио је 460 марака. Дакле, узето је осам узорака земљишта, од чега пет  узорака за ратарску и три за воћарску производњу. За хемијску анализу узорака пољопривредног земљишта Општинска управа има уговор са Пољопривредним институтом из Бањалуке. Апелујемо на пољопривредне произвођаче са подручја општине да искористе прилику и подносе захтјеве за ову врсту подстицаја, јер се ради о итекако важном предуслову за развој производње. Наиме, испитивање квалитета земљишта увелико може утицати на смањење примјене агротехничких мјера, те значајно допринијети бољем резултату сјетве – истакли су у овом одјељењу.

За подршку едукацији пољопривредних произвођача, изложбе, семинаре и сајмове исплаћено је 1.600 марака.

У сарадњи са Јединицом за координацију пројеката у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за реализацију Пројекта развоја руралног пословања, а који се финансира из средстава Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), општина Дервента је учествовала са износом од 29.170 КМ за суфинансирање пројеката у пољопривреди.

– Укупна вриједност до сада реализованих пројеката је 345.700 марака, а пројекти су се односили на набавку пољопривредне механизације, опреме за пчеларску производњу, стеоних јуница, као и на производне пакете намијењене за сјетву корнишона. Веома је важно да пољопривредни произвођачи схвате да кроз удруживање могу остварити значају добит у виду неопходних средстава за производњу или усавршавање процеса властите производње – рекли су у овом одјељењу.

Пољопривредници, који су корисници општинских подстицаја, редом истичу да се ради о значајној подршци производњи, а сигурност исплате додатни је мотив да аплицирају за ова средства.

 

Пшеница

Одјељење за привреду и друштвене дјелатности обавјештава пољопривредне произвођаче да су путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде  одобрени подстицаји за производњу меркантилне пшенице у 2020. години.

– Право на подстицајна средства имају регистровани пољопривредни произвођачи који су извршили јесењу сјетву меркантилне пшенице у 2019. години, који су поднијели захтјев и пријавили  сјетву као начин коришћења пољопривредног земљишта у Регистру пољопривредних газдинстава у 2020. години – истичу из овог одјељења додајући да пријаве и захтјев за сјетву меркантилне пшенице пољопривредни произвођачи могу преузети у канцеларији број 6. општине Дервента.

Рок за пријаву је до 31. јануара 2020. године.

ИСПЛАЋЕИ ПОДСТИЦАЈИ

81.500 КМ

квалитетно приплодна стока и набавка приплодних стеоних јуница и музних грла

31.520 КМ 

производња меса

125.940 КМ

производња млијека

27.340 КМ

пчеларство

7.200 КМ

воћарство и виноградарство

16.587 КМ

поврће и цвијеће

3.160 КМ

љековито, ароматично и индустријско биље и хељда

1.560 КМ

органска производња

2.800 КМ

набавка опреме

3.013 КМ

промјена намјене и закуп пољопривредног

1.600 КМ

едукација

29.170 КМ

суфинансирање пројеката

Related posts

ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ ЗАДАТАК ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

admin

ДАМЕ ЗА 8. МАРТ ОЧЕКУЈЕ ДОБАР ПРОВОД

admin

НАЧЕЛНИЦИ ДЕРВЕНТЕ И ПРЊАВОРА О БРОЈНИМ ТЕМАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još