Kолумнa

ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНА ДЕЦА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Један од облика одступања од уредног моторног развоја код превремено рођене деце може да буде појава асиметрије.

Овај вид одступања препознаје се по асиметричном држању главе, трупа, руке и ноге са исте стране, у положају на леђима или стомаку, као и при извођењу одређених покрета. Да би се спречило развијање погрешних шема, односно успоставио уредан редослед и квалитетан развој моторних активности, неопходно је да физиотерапеут спроведе адекватну стимулацију.

Рани третман код превремено рођене деце је од изузетног значаја и када спроведе у првих шест месеци живота, има добре резултате. Од шестог месеца беба може да буде укључена у рану логопедску  стимулацију, а већ од 18 месеци у терапију поштујући  развојне норме и клиничку слику уколико дете има кашњење у развоју.

У неким ситуацијама, код превремено рођене деце, може да дође до озбиљнијих оштећења мозга и то због незрелости или до последица које настају због боравка у инкубатору, што утиче на правилан психомоторни развој. Данас се зна да раном интервенцијом, али и захваљујући флексибилности нервног система превремено рођених беба, могу да се превазиђу оштећења мозга, јер здрави делови преузимају функције оштећених. Зато је важно започети са третманом чим се уоче први знаци одступања од очекиваног нормалног развоја.

Кључну улогу у развоју недоношчета имају родитељи и особе које су у непосредном контакту са бебом. Они морају да буду добро обучени, што је задатак физиотерапеута, како би кроз свакодневне активности (узимање, држање, ношење, храњење, пресвлачење, играње) стимулисали бебу и њене самосталне активности, пружали емоционалну сигурност и помогли јој да се у потпуности адаптира на окружење.

Преглед и савjетовање  можете да обавите у логопедској ординацији Логомедика у просторијама педијатрије у Дому здравља Дервента, користећи упутницу педијатра или породичног љекара.

Related posts

ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

admin

ПРОФ. ЈОВАН БАБИЋ: ИЗ НАШЕ ЈЕЗИЧКЕ СВАКИДАШЊИЦЕ

admin

ПРОБЛЕМИ СА ПАЖЊОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još