Друштво

Преминула Драгица Ђекић

Драгица Ђекић, професорица српског језика и књижевности, некадашња директорица Основне школе „19. април“ и пјесникиња, преминула је изненада у 72. години.

Ђекиђева је рођена 3. марта 1952. године у Подновљу, а Учитељску школу завршила је у Дервенти, да би потом дипломирала на Филозофском факултету у Бањалуци. Цијели радни вијек провела је у просвјети, а за свој књижевни рад, који је заступљен у многим лексиконима и објављиван широм региона, те у Русији, добијала је значајна признања. Године 2008. године добила је Великогоспојинску повељу, највише признање Дервенте.

Објавила више пјесничких књига, а њена дјела заступљена су у више антологија дјечије поезије у Србији, као и у антологији српске поезије за дјецу на српском и руском језику.

У Дервенти је покренула и издавала први ђачки лист у Републици Српској – „Ђачко перо“ и организовала фестивале дечијег стваралаштва и хумора, на којем су учествовале бројне школе из Републике Српске и Србије, као и из ФБиХ, Хрватске и Црне Горе.

Пјесме су јој превођене на македонски и руски језик, а објављиване у Републици Српској, Србији, Хрватској, Македонији и Русији.

Била је члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске.

Комеморација поводом њене смрти биће одржана сутра у 11 часова у Центру за културу, а сахрана је у четвртак, 30. маја на гробљу у Ритешићу код Добоја. Посљедњи испраћај заказан је у 13 часова испред цркве у Шешлијама.

Related posts

Особе са Дауновим синдромом
нису саме и заборављене

Derventski List

БЕЗ СТРУЧНОСТИ И ЉУБАЗНОСТИ НЕМА ДОБРОГ МЕСАРА

admin

Божићном акцијом суграђанима
уљепшавају празнике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još