Култура

ПРЕМИНУО ЗОРАН РАНКИЋ, ПОПАРА ИЗ „СРЕЋНИХ ЉУДИ“

Познати српски глумац и књижевник Зоран Ранкић преминуо је данас у Београду у 84. години, после дуге и тешке болести, саопштили су из Удружења књижевника Србије.

Ранкић је био најпознатији по улогама Николе Калабића у мини ТВ-серији „Последњи чин“ и Жарка Попаре у ТВ-серији „Срећни људи“, емитованим на ТВ Београд и РТС-у.

Ранкић је рођен у Дервенти 1935. године.

Био је првак Београдског драмског позоришта, сатиричар, драмски писац, редитељ, афористичар и пјесник.

Остварио је 26 улога на филму и телевизији и више стотина на радију, а био је познат и по изванредним интерпретацијама поезије на бројним књижевним вечерима.

Ранкић је био члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске и почасни члан Београдског афористичарског круга.

Позоришну каријеру започео је у Народном позоришту у Сарајеву, чији је био члан до 1960. године. У малом позоришту Сарајево био је од 1971. године, у Савременом позоришту Београд од 1961-1975. године, а у Београдском драмском позоришту од 1975-1999. године.

Прву телевизијску улогу добио је у филму „Сектор Д“ 1962. године, а наредне године појавио се у телевизијској серији „Шест свечаних позивница“.

Аутор је драмских дела „Калемегданци“ и „Скретница“.

Ранкић је аутор више збирки пјесама и афоризама, које је објављивао и у дневним новинама у Србији.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Годишњи концерт ученика Музичке школе вечерас

admin

ПРЕМИНУЛА ИСИДОРА БЈЕЛИЦА

admin

Вече посвећено стиховима 22. марта

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još