ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

СВАКИ ДРУГИ УЧЕНИК У БиХ ФУНКЦИОНАЛНО НЕПИСМЕН

БиХ је на ПИСА тестирању, које је спроведено 2018. године, заузела 62. мјесто од 79 земаља, а на представљању резултата данас у Сарајеву поручено је да су резултати тестирања показали да је сваки други ученик у БиХ функционално неписмен.

Прва два мјеста заузели су Кина и Сингапур, а у истраживање је показало да је ниво неписмености у БиХ виши него дупло у односу на остале земље. Из БиХ је у истраживању учествовало 6.480 ученика од седмог разреда основне школе до првог разреда средње школе и то у 213 школа.

– Сваки други ученик у БиХ је функционално неписмен – речено је на представљању резултата ПИСА тестирања, те је наведено да су најлошији резултати из природних наука, а најбољи из математике, пренијели су портали.

Од земаља бивше Југославије, боље од БиХ су рангирани Словенија и Хрватска, а ниже позиције заузеле су Црна Гора и Србија.

ПИСА тестирање спроводи се у цијелом свијету на сваке три године и највеће је свјетско истраживање у образовању у којем је до сада учествовало преко миллион ученика. БиХ је први пут била дио овог истражиувања.

Шта мјери ПИСА?

ПИСА мјери функционално знање, вјештине и компетенције ученика, односно њихову способност за рјешавање проблема, те нам указује колико је знање које ученици посједују примјењиво у даљем животу.

http://www.nezavisne.com

Related posts

„АДИКО БАНКА“ ДОНИРАЛА „СУНЦУ“ ПЕТ ГПС САТОВА

admin

Вртић „Трол“ уписује малишане рођене 2021. године

admin

Ускоро реновирање школских тоалета

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još