Култура

Специфичности БиХ сабране у путописни водич

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ била је вечерас домаћин промоције књиге Зорана Матића под називом „Путовање кроз БиХ“, својеврсног путописног водича у којем је објединио специфичности мјеста која је обилазио, од гастрономске понуде до аутентичних сувенира.
Како је аутор казао у питању је наставак књиге „50 топ дестинација“, тачније допуњено издање тог дјела.
– У овом издању ради се о посјећених 150 локација које су подијељене по категоријама, онако како се то иначе ради у туризму. Направио сам својеврсни приказ мог доживљаја градова, општина, планина, језера природних феномена, језера, културно историјских споменика и вјерских објеката. Да поједноставим, ово је туристички водич енциклопедијског типа – објаснио је Матић, те додао да је посебна пажња у књизи посвећена гастрономској понуди која је веома важан сегмент у животу свих становника у БиХ, те кафићима и клубовима које баштине рокенрол културу.
Како је нагласио, приликом промоције претходне књиге дошао је на идеју да у идућем водичу направи категорију са аутентичним сувенирима.
– Људе занима гдје може да се попије добра кафа, гдје може да се једе, али и гдје могу да се купе занимљиви и аутентични сувенири, односно успомене које ће нам увијек служити као подсјетник на мјесто у којеж смо боравили – казао је аутор.
Матић је провео више од 90 дана на путовању кроз БиХ прикупљајући све потребне податке и информације за књигу.
– Обишао сам отприлике 140 локација и десетак планинских локација које су обишли моји пријатељи, планинари како бих могао људима да прикажем свој лични доживљај. Тим поводом сам био и у Дервенти – напоменуо је Матић те додао да Деевента има бурну историју, те да је за њу и родбински везан.
Како је нагласио Дервента и Босанска Крупа су једини градови који се могу похвалити вусоким степеном толеранције јер имају три различита вјерска објекта у кругу од 100 метара.
– Свиђа ми се тај штих који Дервента има – додао је Матић који припрема и путописни водич Балкана.
Зоран Матић је медицински техничар, запослен у Универзитетски – клиничком центру РС, али како сам каже, по начину живота је новинар.

Related posts

Почеле припреме за ново издање „Љетне арт сцене“

admin

Међународни илиндански пјеснички сусрети сутра

admin

„Женски разговори“ сутра у Центру за културу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još