ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СПУСТОМ ЧАМЦИМА ИСТРАЖУЈУ ТАЈНЕ УКРИНЕ

Ријека Укрина непресушан је извор инспирације генерацијама Дервенћана, али и житељима других мјеста, а  неколицина заљубљеника у ову ријеку одлучила се за истраживачки поход, односно спуст чамцима њеним током.

Идеја да се истраже обале Укрине родила се прије неколико година, а иницијатор спуста чамцима био је сликар Саша Богдан који је са пријатељима већ годинама планира да упозна неоткривене тајне Укрине.

– Ове године успјели смо да реализујемо тек један дио замисли, односно спуста ријеком. Неколико мојих пријатеља су имали жељу да учествују у томе, међутим због обавеза су били спрјечени, тако да смо Ненад Тутњевић, Саша Ђекић и ја са два чамца и опремом почетком јула кренули ка реализацији те идеје – рекао је Богдан.

Током спуста који је трајао четири дана, а који су почели у Кулашима, ови пустолови свједочили су нетакнутим природним љепотама и богатствима Укрине, али су се сусрели и са многим потешкоћама због којих су морали да прекину спуст.

– Спуст смо почели из Кулаша, дубоко у унутрашњости ријеке и непроходним током довеслали смо до ушћа велике и мале Укрине гдје се оне спајају, које су знато различите по боји и бистрини. Уз многе потешкоће, брзаке, природне препреке, наплавине и бране довеслали смо до Кремне и Брестова са десне и Штрбаца са лијеве стране у предиван и широк канал који је понегдје уз поприличне дубине фасцинирао алгама и подводним травама. Укрина из ове перспективе била је пуна абоноса који су високи и до пет, шест метара, а неки су се протезали читавом дужином, спајајући двије обале ријеке. Кроз плићаке довеслали смо на плажу поред излетишта „Укрински рај“ у Палачковцима, гдје смо због оштећења чамаца и опреме, одлучили прекинути даљи пут – испричао је Богдан.

Ентузијасти не намјеравају да одустану од идеје да чамцима пређу читав ток Укрине.

– Другу етапу спуста планирамо када временске прилике буду дозвољавале, а обухватаће дио од Палачковаца до излетишта Патковача – рекао је Богдан.

Овај поход подржала је локална управа, те Туристичка организација.

– Туристичка организација препознала је потенцијал за камперски и риболовни туризам с обзиром да би овим спустом и истраживањем тока Укрине забиљежили управо такве дестинације, бижељећи их из самог корита ријеке и представљајући их као природне љепоте Дервенте и Републике Српске – рекао је Богдан.

Бране и отпад

Иако ријека обилује природним љепотама, вјештачке бране и отпад који су несавјесни појединци оставили у ријеци, кваре њен изглед.

– Потешкоћа која нам се наметала у току спуста је неравномјерно низак ниво ријеке на појединим дијеловима, као и многе бесправно изграђене бране и то од грађевинског отпада тачније бетонских блокова – казао је Богдан истакавши да је ово истраживање послужило и како би подстакли суграђане да више поведу рачуна о очувању ријеке.

Related posts

Аудиција за „Ритам
Европе“ 25. априла

Derventski List

Савјетовалиште прва помоћ за породичне кризе

admin

БЕРАЧИ ГЉИВА ОКУПИРАЛИ ШУМЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još