ИЗДВОЈЕНОНовости

БАДЊЕ ВЕЧЕ УЗ МОЛИТВУ И ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

Православни вјерници обиљежавају Бадње вече, a велики број суградјана присуствовао је молитви, освештању и паљењу бадњака испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Бадњак је наложио начелник општине Милорад Симић, честитајући суграђанима Бадње вече и празник рођења Христовог.

– Уз велики број наших суграђана и велики број бадњака, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику, слушамо пјесму анђела која слави рођење Христово, на земљи мир, а међу људима добра воља. Тако би требало читаву годину размишљати, а ево данас видимо колико људима мало треба да се окупимо, да будемо срећни и да праштамо и сутра кажемо једни другима  – Мир Божији, Христос се роди. Ово је прилика да у душама нађемо простора да једни другима пожелимо добро и да нас то држи у најмању руку до сљедећег Божића – рекао је Симић.
Намјесник дервентски Радојица Ћетковић пожелио је вјерницима срећан празник уз традиционални поздрав – Мир Божији, Христос се роди.
– Чињеница је да се на Бадње вече највише православних Срба окупи у храму, иако су Божић и Васкрс већи празници. Нека нас Бог окупља и у овим вечерњим сстима, а овдје је присутно неколико хиљада људи. Слава Богу на висини, међу људима благовољење, да буде блага вољсамеђу нама, д будемо хришћани прије свега, онда и Срби, да поштујемо своје, а кроз то ћемо знати поштовати и туђе – рекао је Ћетковић упућујући и позив свим људима без обзира на вјеру да 8. јануара у 17 часова дођу на молебан и кроз молитву искажу своју подршку вјерницима и Српској православној цркви у Црној Гори.

Православни вјерници на Бадње јутро традиционално одлазе и сијеку бадњак, а и ове године бадњичари из неколико мјесних заједница окупили су се код Тржног центра „Миленијум“ одакле су се поворке упутиле у храмове на подручју општине.

Припреме за најрадоснији хришћански празник почињу 40 дана прије 7. јануара, Божићним постом, који представља прочишћење духа и тијела.

Божић је празник цијеле породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу, а прати га велики списак народних обичаја, попут ломљења погаче.

Срби Божић обиљжавају од памтивијека, а бадњаком, односно божићним дрветом, у кућу се уносе срећа, здравље и напредак.

Уз дрво се дарује и жито да би наредна година била плодна.

Обавезно је и уношење сламе, а на тај начин се приноси жртва духу Христа који је и рођен на слами.

Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

Related posts

Пољопривреда и даље једна од жила куцавица Дервенте

admin

УМЈЕТНОСТ НАСТАЈЕ КАДА СЕ ЧОВЈЕК ОСЛОБОДИ

admin

ПОКЛОНИ ЗА ВЈЕРНО ДРУГОВАЊЕ СА КЊИГОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još