Друштво

Срце „на мјесту“ када је коњушарница пуна

Коње је узгајао његов отац, а Недељко Спасенић је, искључиво из љубави, наставио традицију узгајања Подравских коња, које неријетко упрегне у кочије, па градом провезе бадњак или дјеци дијели слаткише поводом Светог Саве.

Спасенић у својој коњушници има пет коња, и то Марину, Пламенка, Лакија, Мирка и Грофицу, а ускоро очекује и принову јер двије кобиле би требало да се ождријебе до краја марта.

– Мој отац, све што је стекао, стекао је радећи са коњима. Извлачио је дрва из шуме уз помоћ коња и обрађивао њиве – прича Спасенић додајући да и он понекад упрегне коње за те послове.

– Имам трактор и све потребне прикључке, али понекад ми причињава задовољство да упрегнем коње и да узорем њиву и да побринем за поврће, јер трактор то много угази.  Неријетко извучем и које дрво са њима из шуме – казао је овај домаћи додајући да све ове године од када су коњи дио његовог домаћинства, не памти ниједну незгоду.

Он још каже да коње узгаја и држи искључиво из љубави према њима и љепоте којом ова животиња зрачи.

– Атракција је, с обзиром да живимо у времену гдје је све моторизовано, када упрегнем коње у кочије за свадбу или за вожњу бадњака кроз село или када возим пакетиће за дјецу поводом Светог Саве. Знам и понекад да их упрегнем у платон, па правац на сајам и тада се за нама окреће и старо и младо – додаје овај Дервенћанин.

Његови коњи су, додаје, „научени на људе“, па их неријетко и јаше то врло често неоседлане, а јахање су завољела и његова дјеца и унуци.

– Унука је још увијек малена, па не може да узјаше коња, него га доведе до степеница. Ја имам толико повјерења у моје коње да немам ни трунку страха да може да се догоди нека незгода – изричит је Спасенић.

Принову коју очекује у коњушници планира да прода, јер је у штали постала поприлична гужва.

– Нађе се муштерија. Има неколицина препродаваца, али има и оних који купују за себе, за своју ергелу. Прије двије године двоје ждријебади је отишло у Грачаницу – истакао је Спасенић додајући да је он самоук и да припитомљава и дресира ждријебе кад напуни годину.

Каже да не би било на одмет да и узгајивачи коња имају право на подстицаје као остали ратари.

Ждријебе Русија

Недељко Спасенић каже да је из љубави према коњима одлучио да се брине о ждријебету Русији које је на свијет дошло на имању његовог пријатеља.

– Он није имао могућност да раздвоји кобилу и ждријебе, па сам се ја прихватио да га храним и бринем о њему. Ждријебе по имену Русија је код мене напредовала и чак сам с њим побрнао пшеницу. Пријатељ није могао да вјерује када сам му причао, па је морао да дође да се и увјери – испричао је Спасенић.

Related posts

ОШ „19. АПРИЛ“: МАЈКАМА ПОСВЕЋЕНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

admin

Народни збор вратио сат на зачетке Вашара

admin

Промоција „Повратка калифата“ вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još