ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

Стиже помоћ привредицима за мартовско „закључавање“

Влада Републике Српске усвојила је данас Уредбу о додјели средстава за санирање посљедица пандемије вируса корона за март ове године, рекла је министарка трговине и туризма Сузана Гашић.

– Уредбом је дефинисано да ће свим привредним субјектима којима је рад био забрањен током марта бити уплаћен износ на име пореза и доприноса за сваког запосленог радника који је пријављен на пуно радно вријеме – прецизирала је Гашићева.

Она је на конференцији за новинаре, након сједнице Владе, појаснила да сви пословни субјекти, привредна друштва и друга правна лица и предузетници морају да имају поднесeне пријаве Пореској управи за март за своје запослене раднике.

Гашићева је напоменула да услови за добијање средстава нису строги и да је потребно да је привредни субјект има регистровано сједиште у Републици Српској, да обавља дјелатност која је закључцима Републичког штаба била забрањена и то у периоду дужем од пет дана, почевши од 4. марта.

– Додатни услов постављен је за пословне субјекте који су дјелатност обављали унутар тржних центара, а то је да у периоду од 26. марта до 29. марта није био евидентиран промет путем фискалне касе – навела је Гашићева.

Према њеним ријечима, сва ресорна министарства су укључена и свако ће на својој страници имати објављен образац захтјева.

– Надамо се да ћемо брзо провести овај поступак с циљем да што прије буде исплата свих пореза и доприноса. Привредни субјекти којима је закључком Републичког штаба био у потпуности забрањен рад у периоду дужем од 15 дана, такође, ће остварити право на исплату плата радницима, која ће бити исплаћена из Компензационог фонда – истакла је Гашићева.

Она је рекла да се привредни субјекти ресорном министарству обраћају захтјевом који ће бити доступан на страници Министарства, електронским путем или поштом.

– Уколико се доставља у електронској форми, мораће се доставити и писаним путем потписани захтјев уз образац захтјева који ће садржавати све неопходне елементе, односно податке који су потребни за поступање ресорног министарства – додала је она.

Пословни субјекат доставља изјаву којом ће потврдити тачност података који доставља и списак пријављених запослених радника за које тражи рефундацију износа.

Она је рекла да привредни субјекти могу да се пријаве по овој уредби, односно да своје захтјеве поднесу до краја маја.

– Имали смо у виду и да су празници тако да до краја маја могу да поднесу своје захтјеве – нагласила је Гашићева.

(Срна)

Related posts

Прва смјена корак ка слободној недјељи

admin

Парламент о извршењу буџета и именовању начелника одјељења

admin

Заслужни Дервенћани
награђени „Дервентским срцем“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još