Друштво

Стручни кувари и даље веома тражени

Стручни кадрови из области угоститељства и туризма и даље су потреба тржишта рада, али и жеља свршених основаца, те је Стручна и техничка школе и ове године обезбиједила упис једног одјељења кувара.

Ријеч је о трогодишњем занимању које ће моћи да упишу 24 ученика који ће током школовања савладавати теоретска и практична знања из области кулинарства.

Из школе су навели да ће ученици који се опредијеле за ово занимање, бити припремљени за рад у угоститељству, односно стећи ће знање потребно за самостално обављање послова кувара.

– Наставни процес обухвата изучавање куварства као вјештине, при чему се упоредо обавља пракса у школском ресторану и у разним угоститељским објектима – истакли су из Стручне и техничке школе додајући да кувари по стицању дипломе имају прилику запослења у земљи, али и иностранству, с обзиром да се ради о веома траженом занимању на тржишту рада.

– Посао кувара обухвата припремање разних топлих и хладних јела, сервирање и декорисање јела, као и требовање намирница и складиштење робе, те одржавање хигијене. Кувари, са добро избрушеним вјештинама какве се стичу у Стручној и техничкој школи, могу се запослити у угоститељским објектима, хотелима, ресторанима, елитним бродовима, авио компанијама и слично – појаснили су из школе.

Ђаци који се одлуче за ово занимање имаће прилику и да своје знање докажу и на разним такмичењима

– Ђаци по завршетку школе, осим што ће имати конкретна знања која су тражена на тржишту рада, имају и могућност даљег надограђивања и усавршавања. Осим тога, нашу школу краси и широка лепеза ваннаставних активности гдје ученици показују своју креативност и гдје кроз тимски рад проширују видике и стичу позитивне успомене – казала је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Презентације занимања

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

 ЗАНИМАЊЕ     СТЕПЕН      БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА    БРОЈ УЧЕНИКА 

Техничар ЦНЦ          IV                        1                                          24

технологија

Обрађивач метала                                       ½                                        12

резањем/Бравар –

заваривач                           III                      ½                                         12

 

Агротехничар                   IV                       1                                          24

 

Трговачки техничар          IV                      ½                                           12

Царински техничар            IV                     ½                                           12

 

 

Кувар                                   III                         1                                       24

 

 

Related posts

У бутицима никада мање купаца

admin

Свети Сава и данас свјетионик просвјетитељства

admin

ДЕРВЕНТА УГОСТИЛА ОКО 400 ПРЕДШКОЛАЦА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još