Друштво

Стручни кувари и даље веома тражени

Стручни кадрови из области угоститељства и туризма и даље су потреба тржишта рада, али и жеља свршених основаца, те је Стручна и техничка школе и ове године обезбиједила упис једног одјељења кувара.

Ријеч је о трогодишњем занимању које ће моћи да упишу 24 ученика који ће током школовања савладавати теоретска и практична знања из области кулинарства.

Из школе су навели да ће ученици који се опредијеле за ово занимање, бити припремљени за рад у угоститељству, односно стећи ће знање потребно за самостално обављање послова кувара.

– Наставни процес обухвата изучавање куварства као вјештине, при чему се упоредо обавља пракса у школском ресторану и у разним угоститељским објектима – истакли су из Стручне и техничке школе додајући да кувари по стицању дипломе имају прилику запослења у земљи, али и иностранству, с обзиром да се ради о веома траженом занимању на тржишту рада.

– Посао кувара обухвата припремање разних топлих и хладних јела, сервирање и декорисање јела, као и требовање намирница и складиштење робе, те одржавање хигијене. Кувари, са добро избрушеним вјештинама какве се стичу у Стручној и техничкој школи, могу се запослити у угоститељским објектима, хотелима, ресторанима, елитним бродовима, авио компанијама и слично – појаснили су из школе.

Ђаци који се одлуче за ово занимање имаће прилику и да своје знање докажу и на разним такмичењима

– Ђаци по завршетку школе, осим што ће имати конкретна знања која су тражена на тржишту рада, имају и могућност даљег надограђивања и усавршавања. Осим тога, нашу школу краси и широка лепеза ваннаставних активности гдје ученици показују своју креативност и гдје кроз тимски рад проширују видике и стичу позитивне успомене – казала је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Презентације занимања

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

 ЗАНИМАЊЕ     СТЕПЕН      БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА    БРОЈ УЧЕНИКА 

Техничар ЦНЦ          IV                        1                                          24

технологија

Обрађивач метала                                       ½                                        12

резањем/Бравар –

заваривач                           III                      ½                                         12

 

Агротехничар                   IV                       1                                          24

 

Трговачки техничар          IV                      ½                                           12

Царински техничар            IV                     ½                                           12

 

 

Кувар                                   III                         1                                       24

 

 

Related posts

Представници Дервенте вриједно
припремају наступ за финале

Derventski List

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА

admin

„Патковача“ добија нови изглед

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još