ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Традицију и обичаје преносе на своје четири дјевојчице

Драгиша и Дијана Душанић своје дјевојчице Дуњу, Ању, Нину и најмлађу Вању одгајају и васпитавају у духу православља, па у њиховом дому са посебном пажњом теку припреме за највећи хришћански празник, Васкрс.

Обичаји и традиција имају значајно мјесто у породици Душанић, а породичне вриједности родитељи настоје да пренесу и на своје четири кћерке.  Стога су у данима који претходе Васкрсу у овој породици посебно посвећени припремама како би празник прославили како налаже традиција.

Поносни родитељи истичу да дјевојчице саме усвајају навике и обичаје, наравно, угледајући се на њих, па је најстарија Дуња сама одлучила да пости читав пост, док млађа Ања пости сриједу и петак, прву и посљедњу седмицу поста, док су најмлађе дјевојчице још малене да би постиле.

Дјевојчице су се, у сусрет Васкрсу, радовале Врбици, када су са другарима из вртића и школе одлазиле у цркву.

– То је, због корона вируса изостало и прошле и ове године. На Цвијети увијек заједно идемо у цркву, као и на Јелеосвећење. Настојимо, колико год послови и обавезе дозволе, да посљедње седмице пред Васкрс, идемо у цркву. Дјевојчице воле обичаје, али и да иду у цркву, а сада одласке на молитве диктира намлађи члан породице, Вања – казала је Душанићева.

Мама Дијана, која је задужена за васкршњи ручак, али и шарање јаја, додаје да већ одавно може да рачуна на помоћ кћерки. Најстарија Дуња, додаје, боји јаја и за баку.

– Трпезу коју имамо за Васкрс чине печење, супа, често и сарма, сир и обавезно нека торта – каже Душанићева додајући да на васкршње јутро, послије доласка из цркве, сви заједно доручкују, а потом обиђу њене и Драгишине родитеље.

– Прво идемо код једне баке, на рани ручак и туцање јајима, па онда код друге баке на касни ручак – додаје глава породице Драгиша, док је његова супруга појаснила како је њој њена мајка усадила вјеровање у Бога и цркву.

– Још као малу, мајка ме водила често у цркву и уз њу сам научила многе обичаје те стекла навику да постим, што ми никада није представљало проблем – поручила је она додавши да је све што је научила од својих родитеља унијела и у свој породични дом.

Завјет

Дијана Душанић додаје да поштује завјет који је дала приликом посјете манастиру Острог.

– Кћерка Ања, док је била веома мала, боловала је од бронхитиса и имала је учестале нападе. Приликом посјете Острогу завјетовала сам се да ћу за њено оздрављење постити сваки пост и од када то поштујем, Ања нема здравствених проблема – казала је Дијана.

Related posts

Бесплатна обука из области машинства за 30 кандидата

admin

ПЛЕСНА СМОТРА ОКУПИЛА 380 МЛАДИХ УМЈЕТНИКА

admin

Нотама измамили
аплаузе подршке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još