Друштво

УПОЛА МАЊЕ ВАТРОГАСНИХ ИНТЕРВЕНЦИЈА

Дервентски ватрогасци у прошлој години имали су 162 интервенције, што је упола мање у односу на претходне године, а разлог је, како истичу у овој јединици, много већа свијест становништва о важности превенције.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Дервента Славен Пијетловић каже да су лани највише пута били ангажовани на гашењу пожара на отвореном простору.

– Имали смо 106 случајева пожара ниског растиња, седам мањих шумских пожара, толико је било и пожара на стамбеним објектима, а два су била на привредним објектима. Остало су техничке интервенције у саобраћају и приликом елементарних непогода. Некада смо имали и до 300 интервенција годишње, а њихов број значајно је смањен. Један од главних разлога је што смо настојали да укажемо становништву на то да својим поступцима могу да смање ризик од настајања пожара, нарочито у затвореним просторима – рекао је Пијетловић.

Ватрогасци су посла имали и у првим данима нове године, али не колико се очикивало, с обзиром да су празници вријеме када је појачана употреба пиротехничких средстава. На терен су изашли четири пута, и то због пожара на дивљој депонији смећа, те због мањих пожара у стамбеним објектима.

Ватрогасна јединица с нестрпљењем очекује изградњу новог Ватрогасног дома у Мотајичкој улици, за који је у току процедура избора извођача радова, а који ће им увелико олакшати посао.

– У објекту у којем је јединица тренутно смјештена немамо адекватне услове за држање возила и опреме, као и обуку ватрогасаца. Због тога је веома важно што је локална управа препознала потребу обезбјеђења бољих услова за Ватрогасну јединицу и то послије више од 70 година. Надам се да ће изградња почети у рано прољеће, те да ће све бити завршено до краја године. Има ту доста посла, али ће то бити један од најбољих ватрогасних објеката у Српској. Упоредо са изградњом ватрогасног дома, реализују се редовне активности, па је у току набавка новог возила – рекао је Пијетловић додајући да ће у новом ватрогасном дому бити и савремени сервис за ватрогасну опрему.

Од 1. јануара почео је да важи нови Закон о заштити од пожара и ватрогасне јединице постају ватрогасно-спасилачке јединице, а нови дом ће омогућити стручно усавршавање у разним пољима спасавања што закон и предвиђа.

-У предстојећем периоду доћи ће и до промјене имена па ће морати бити измијењена скупштинска одлука о оснивање ватрогасне јединице, која ће убудуће носити назив Територијална ватрогасно-спасилачка јединица. Такође, предвиђене су редовне обуке у школама и рад са дјецом од предшколског до школског узраста, наставним особљем и становништвом у заједницама етажних власника што подразумијева општу едукацију о заштити и спасавању – додао је он.

Related posts

Средњошколцима предочене
опасности непажљиве вожње

Derventski List

Разним жанровима музике очарали кориснике „Будућности“

admin

Награђене три
ученице Музичке школе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još