Новости

Упркос штрајку грађанима
неће бити ускраћено ниједно право

Иако су запослени у Основном суду у Дервенти од 28. фебруара у штрајку, у овој правосудној институцији испуњава се минимум процеса рада и странкама неће бити ускраћено ниједно право.

– То значи да суд издаје увјерења у законом предвиђеном року, усаглашава термине одржавања претреса, рочишта и расправа и поступа у хитним поступцима у кривичној материји, с тим да своје послове прилагођава новонасталој ситуацији – саопштено је из дервентског суда уз подсјећање да штрајком нису обухваћени носиоци правосудних функција.

– Синдикат правосуђа Републике Српске доставио је Министарству правде РС Одлуку о ступању у штрајк радника запослених у правосудним институцијама, односно судовима, тужилаштву, казнено – поправним заводима, Судској полицији и Правобранилаштву. Синдикат правосуђа тражи да се из Закона о платама запослених у правосудним институцијама у члану 8. одредба о накнади у висини од 35 одсто основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада издвоји из овог закона и регулише путем Посебног колективног уговора – навели су из суда додајући да синдикат захтијева и „престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција о питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа, као и да се проценат повећања плата свих запослених усклади са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност“.

Related posts

ЗА ПОВРАТНИКЕ ОКО 185.000 КМ

admin

Друштвени дом поново
ће бити центар живота

Derventski List

Биће бирани чланови
39 мјесних заједница

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još