Друштво

Ученици брусе
говорничке вјештине

Прво такмичење ученика дебатног клуба који од почетка ове школске године дјелује у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ одржано је данас у просторијама ове школе, а око 20 дискутаната износило је аргументе о теми „Отићи у иностранство или остати у својој држави?“.

Такмичење је дио планираних активности у оквиру „Пројекта седмица“, а ученици су дебату водили пред  пред другарима из осталих разреда, те члановима жирија професорицом Сањом Вуковић, педагогицом Ањом Вукојевић и психологињом Јеленом Топић.

Како је објаснила професорица Весна Шаин, која са професорицом Татјаном Будимир води дебатни клуб, ученици на овај начин изграђују реторичке вјештине.

– Дебатни клуб наше школе дјелује од почетка ове школске године и окупља елоквентне и добре ученике првог и другог разреда гимназије и информатичких одјељења, дакле петнаестогодишњаке. Циљ је да ови ђаци до завршног разреда изграде реторичке вјештине. Такође, радимо на томе и да ученици уче демократски приступ вођења разговора, да пажљиво слушају, као и да контра – аргументима бране своје ставове. Од почетка рада опредијелили смо се за британску дебату, дакле да имамо позицију и опозицију, односно афирмацијску и негацијску екипу – објаснила је Шаинова додавши да клуб окупља око 25 чланова.

Професорица Татјана Будимир додаје да се у првој години ученици упознају протокол, теме, начин одбране и аргументе.

– Сви они имају слободу изјашњавања и мислим да је ово јако лијепа секција која заиста, ако заживи, може да понуди генерацију која ће учествовати на такмичењима – казала је Будимирова.

За ставове афирмацијске групе у оквиру данашњег такмичења говорништвом се залагала Милица Субић.

– У Дервенти и нашој школи по први пут се сусрећемо са овом активношћу и јако ми је драго да сам члан клуба. Надам се да ћу до четвртог разреда усавршити са својим другарима вјештине дебатовања – рекла је Субићева.

Осим дебате, „Пројекат седмица“ понудиће и друге активности у СШЦ „Михајло Пупин“.

– У сриједу ће бити одржан Дан отворених врата када ће наша школа угостити ученике основних школа и представити им занимања која су дио уписне политике за идућу школску годину. Четвртак је дан посвећен руском језику. Планиране су активности у виду шаховског, те фудбалског турнира чије ће финале бити у петак у Спортском центру, а планиране су и друге активности – објаснила је педагогица Ања Вукојевић.

Related posts

Поклони за вишеструке даваоце крви

admin

Узгајивачи оваца
добили корисне савјете

Derventski List

Пакетићи за породицу Драгојевић

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još