ИЗДВОЈЕНОНовости

У Доњем Вишњику 40
домаћинстава добило воду

У Доњем Вишњику у присуству званичника Дервенте и Брода озваничен je завршетак изградње водовода који је питку воду довео до 40 домаћинстава.

Ријеч је о заједничком пројекту двије локалне заједнице, а изградњом водоводног крака од око осам километара, за који је Дервента за набавку цијеви и осталог неопходног материјала из буџета издвојила 33.824 КМ, а радове је изводило бродско комунално предузеће „Комвод“, водовод је завршен. У пројекту су учествовали и мјештани са по 1.500 КМ по домаћинству, односно са укупно 60.000 марака.

Према подацима из Градске управе током 2022. године изграђен је главни цјевовод од Брода до Доњег Вишњика у дужини од око 1.440 метара, као и хидростаница у укупној вриједности од 60.000 КМ од чега је Амбасада САД-а у БиХ издвојила 40.000, а Брод и Дервента по 10.000 КМ.

Радост због завршетка изградње водовода исказао је предсједник Мјесне заједнице Доњи Вишњик Пејо Губерац.

-Ово је qисторијски догађај за нас, јер тежимо још од прије рата да добијемо воду, што нам се сада и остварило. Пројекат смо реализовали заједнички са Градском управом Дервента, дијелом уз помоћ општине Брод, а учествовали су Амбасада САД-а и ми мјештани. Цијели пројекат је коштао око 160.000 КМ – рекао је Губерац подсјетивши да је раније изграђен главни цјевовод, а кракови у дужини од осам километра довели су питку воду до 40 домаћинстава.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да је вода насушна потреба и да је у том смислу у овом селу реализован користан пројекат.

-Овдје смо урадили једну јако добру и лијепу ствар. Хвала свима који су допринијели да се овај пројекат реализује, на било који начин. Вода је насушна потреба и некад нисмо свјесни колико нам значи. Хвала и општини Брод, која је подржала ову причу и воду смо довели са њиховог водовода. Исто тако смо ми урадили када је у питању Барица, која граничи са нашом локалном заједницом, а припада њиховој територији. Инцијалан корак ка рјешавању овог пројекта била је Амбасада САД-а са 40.000 КМ,  те по 10.000 Брод и Дервента, што је било довољно да завршимо прву фазу вриједну око 60.000 КМ. Уз учешће мјештана и нашу подршку, укупно око 94.000 КМ, завршили смо и осам километара водовдне мреже и ево данас имамо разлога бити срећни, јер како су сами мјештани казали, ово је за њих историјски дан – казао је Симић.

Предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић додао је да је ова локална заједница подржала пројекат.

-Без обзира што ово није мјесна заједница која припада Броду, ми смо се одлучили да заједно са Дервентом подржимо овај пројекат и прикључимо на нашу водоводну мрежу.  Вода је основа за живот и драго ми је да смо овим људима остварили њихов сан, а све како би опстали на овом подручју – рекао је Крушкоњић.

Пригодној свечаности поводом завршетка радова присуствовали су и народни посланик Игор Жунић, директори дервентског „Комуналца“ Денис Пијетловић и бродског „Комвода“ Љубица Јовановић, фра Мирко Филиповић и мјештани.

Related posts

Отпор фашизму славити
и његовати и данас

Derventski List

СОЧАНИЦА ПОПРИШТЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ, СПОРТА И МУЗИКЕ

admin

Игром и пјесмом испунили срца публике

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još