Новости

У Народној скупштини и биста
Милована Бјелошевића Белог

У Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци данас су откривене бисте народних посланика првог сазива парламента Српске убијених на почетку Одбрамбено – отаџбинског рата 1992. године и то Милутина Најдановића, Горана Зекића и Милована Бјелошевића.

Поред три бисте постављен је и грб над којим су се посланици заклели на вјерност Републици Српској.

Професор доктор Милутин Најдановић био је посланик СДС-а у првој демократској Скупштини СРБиХ, те професор на Медицинском факултету у Сарајеву и оснивач Торакалне хирургије у том граду. Убијен је на свиреп начин у ноћи 14. августа 1992. године у ратном Сарајеву, а злочинци никада нису откривени и процесуирани.

Бисту у холу Народне скупштине добио је и посланик првог сазива Горан Зекић – судија из Сребренице који је убијен у засједи 8. маја 1992. године док се враћао из Братунца.

Трећи посланик чија биста краси хол Народне скупштине је Милован Бели Бјелошевић, предсједник општине Дервента, пјесник и писац, који је убијен снајперским хицем у леђа у близини своје куће 21. маја 1992. године.

(РТРС)

Related posts

НА КОРОНА ВИРУС ПОЗИТИВНО ЈОШ 14 ОСОБА У „ЗЛАТНОМ ЛУГУ“

admin

ПОСТХУМНА ОДЛИКОВАЊА ЗНАК ПОШТОВАЊА ПРЕМА СТРАДАЛИМ

admin

НОВИ ВАТРОГАСНИ ДОМ НИЧЕ У МОТАЈИЧКОЈ УЛИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još