ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У РС од сутра употреба електронских рецепата

У Републици Српској сутра би требало да почне примјена електронских рецепата што ће поједноставити рад здравственог система и олакшати пацијентима доступност терапија, поручили су из Фонда здравственог осигурања.

„Е рецепти“ ће донијети бројне предности у здравству Српске, попут бржег издавања лијекова, смањења могућности грешака у прописивању, минималног кориштења папира и остало, а ријеч је о наставку спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Из Фонда напомињу да ће бити потребно одређено вријеме да се сви прилагоде новом начину рада, укључујући и осигуранике, које моле за разумијевање уколико на почетку примјене електронских рецепата буде несналажења.

– Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду, заједно са имплементаторима пројекта, интензивно припремали за реализацију „е-рецепата“, а будући да је ријеч о великој новини, фонд је оформио и оперативни тим који ће им бити на располагању. Осим радника фонда, на располагању ће бити и радници здравствених установа, а све с циљем да потенцијални проблеми, попут неадекватног попуњавања електронског рецепта, буду превазиђени у оптималном времену – наводи се у саопштењу фонда.

У изузетним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, установа које пружају услуге из гинекологије и педијатрије, те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева и примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона. До сада је 60 одсто осигураника преузело своју електронску картицу, односно више од 640.000 осигураника, а из ФЗО напомињу да се и даље упоредо користе електронске картице и стара здравствена књижица.

У саопштењу се истиче да је ИЗИС имплементиран и доступан у свим јавним здравственим установама, а подразумијева потпуну информациону увезаност установа здравственог система Српске и употребу електронских картица, рецепата, упутница и картона.

 

 

Related posts

Произвели 350 килограма батата

admin

Награда као доказ исправне пословне политике

admin

ВИШЕ НАСЕЉА ДАНАС БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još